Обратно Кметът на София присъства на отбелязването на 30 години от възстановяването на сътрудничеството между България и Израел

"Радвам се, че сме заедно в едно от най-добрите столични училища – 134. училище „Димчо Дебелянов“, и можем да отбележим годишнината от възстановяването на сътрудничеството между България и Израел. Приятелските отношения между нашите страни и връзките на София с Тел Авив и Йерусалим са близки, така както са добри отношенията между нашите народи. Благодаря на еврейската общност в София и на Посолството на Израел, които сте наш партньор в усилията ни да работим за доброто на нашия град." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод отбелязването на годишнината. На събитието присъства и Н.Пр. Посланикът на Държавата Израел Йорам Елрон, скулпторът Момчил Цветков (автор на паметника за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война), д-р Емил Кало, президентът на българска Фондация ORT, Веселина Ганева – директор на дирекция "Международно сътрудничество" в МОН, и певецът Етиен Леви, който отправи музикален поздрав. Ученици от столичното 134. училище представиха традиционни песни и танци за двете страни.

"Това събитие подчертава силната връзка между приятелството на България и Израел, между нашите народи – сега, когато отбелязваме 30 години на общи успехи, засилено сътрудничество, съвместни начинания и изграждането на силни контакти помежду ни" – заяви Негово превъзходителство Йорам Елрон.

"В София заедно сме организирали редица изложби, последната – в градината „Кристал“, както и концерти и културни фестивали. Заедно реализирахме инициативи, посветени на мира и толерантността: “Заедно за толерантност”, “Да изчистим омразата” и маратона Tole Run. Отбелязваме празнични дни в обичаната ни Софийска синагога, която е един от най-ценните културни паметници за нашия град" – посочи също кметът Фандъкова.