Обратно Кметът на София получи грамота за принос в дигитализирането на културно-историческото наследство

"Благодаря за отличието за опазване на културно-историческото наследство и направеното за дигитализация в областта на културно-историческото наследство в София. Тази тема за мен е много важна. "Умният град" е фокус в работата на кметовете. Само по този начин можем да отговорим на очакванията на хората." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при получаване на грамота за принос в дигитализирането на културно-историческото наследство и въвеждане на онлайн практики в дейността на местната власт. Наградата се връчи в рамките на форум, организиран от вестник "Стандарт", "Културата и бизнесът – заедно в дигиталния свят". Отличието връчи заместник-министърът на културата Весела Кондакова.

"Дигитализацията е сред приоритетите ни, затова създадох специализирано направление в работата на общината", каза кметът Фандъкова.

Кметът на София посочи, че е необходимо заделянето на специален ресурс, отделен само за паметниците на културата, особено публичните сгради. По идея на кметът Фандъкова Столична община създаде собствена Програма "Културно наследство", по която се финансира изготвянето на проект. Програмата има за цел да подкрепи опазването на недвижимото културно наследство на територията на Столична община като подпомага собствениците на недвижими културни ценности при изготвянето на проекти за реставрация. По тази програма е финансирана работата по възстановяване на Националния студентски дом.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи работата по няколко проекта за дигитализиране на културно наследство. Регионален исторически музей – София участва като партньор в  реализирането на проект за дигитализирането на архива от информационни карти (досиета) на паметниците на културата, като към август месец 2021 г. са дигитализирани 1300 единици от архива. Дигитализират се и музейни експонати, с 3D визуализация.

Предстои пускането на 3D виртуална разходка в музея. Постоянната експозиция на Музея на София ще бъде достъпна онлайн чрез 3D виртуалната разходка. Предвижда се дигиталната разходка да бъде достъпна на интернет страницата на музея https://www.sofiahistorymuseum.bg. Проектът се реализира от "РИМ – София" в партньорство с Фондация "Съкровищата на България", финансиран от Столична програма "Култура" 2021 г. Дигиталният достъп до музея ще допринесе за създаването на виртуални образователни инициативи, занимания на ученици и деца.

Развива се и дигитализацията на книжовното културно наследство на Столична библиотека. Дигитализират се редки и ценни издания. Столичната библиотека има един от най-големите и модерни дигитални центрове сред културните институти в страната. Тази година в библиотеката бе открито иновативно дигитално пространство за тийнейджъри, което се реализира с подкрепата на посолството на САЩ.

 


Снимка "Стандарт"