Обратно Кметът на София Йорданка Фандъкова взе участие в срещата на високо равнище C40 в Лондон

Кметът на София Йорданка Фандъкова взе участие в срещата на високо равнище С40 в Лондон. В рамките на форума Йорданка Фандъкова разговаря с кмета на Лондон Садик Хан.

„Градовете в Европа могат да имат лидерската роля във въвеждането на по-строги мерки за опазване на чистотата на въздуха и борбата с климатичните промени, – заяви кметът Фандъкова в изказването си в панела „Зелени и здравословни улици, визия за бъдещите градове“. – Вярвам, че въвеждането на мерки, базирани на изследвания и основани на данни от различни източници, е пътят към подобряване на качеството на въздуха в европейските градове“ – посочи още столичният кмет. Тя припомни, че София има собствена система от сензори за следене на качеството на въздуха и ежегодно въвежда мерки за осигуряване на по-здравословна среда на живот на гражданите. „Имаме да извървим дълъг път, за да видим резултата от въведените мерки, и се надяваме чрез тях да постигнем и промяна на нагласите на гражданите – каза още Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че София е започнала преди 10 години ускорено изграждане на софийското метро и обновяване на парка на обществения транспорт. Над 90% от софийския градски транспорт е с Евростандарт 6, а 40% от него е електрически с нулеви емисии.

Кметът на българската столица посочи, че София е спечелила място сред 100 общини, участващи в европейската мисия за въглеродно-неутрални градове до 2030-а година. Това е добра възможност през следващите 8 години София да получи финансиране за изследвания, за иновации, както и предимство при кандидатстването по всички европейски фондове, свързани със Зелената сделка. „Отличието спомага и подобряването на инвестиционната ни среда. За мен е важно и това, че София се стреми да бъде рамо до рамо с партньорите си от Европа в смекчаването на промените в климата, както и адаптацията към вече настъпващите изменения“ – каза Йорданка Фандъкова.  

Кметът на Лондон Садик Хан поздрави Фандъкова за това,  че вече над 10 години е кмет на столица, както и за усилията ѝ за въвеждане на първата нискоемисионна зона в Източна Европа. Той окачестви работата на столичния кмет Фандъкова в областта на екологията и борбата с климатичните промени като „възхитителни и смели действия и вдъхновяващ пример“.

 

Във форума в Лондон участват още изпълнителният директорът на С40 Марк Уотс, Мария Нейра, директор „Околна среда, изменение на климата и здраве“ в  Световна здравна организация, Розамунд Киси-Дебра – Фондация на семейството на  Ела Роберта, както и представители на местната власт. Заедно с кмета на София Фандъкова във форума участват зам.-кметът Десислава Билева и координаторът на Програма „Зелена София“ Елица Панайотова.   

С40 е мрежа от кметове на близо 100 водещи световни града, които си сътрудничат за извършване на спешните действия за справяне с климатичните промени.