Обратно Кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Охрид

Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе среща в Столична община с кмета на Охрид Константин Георгиески. На срещата присъства и заместник-кметът на София Ирина Савина. Разисквани бяха мерките, които общините предприемат за подобряване на качеството на въздуха. Обсъдено бе и сътрудничеството в сферата на туризма и културата.

Йорданка Фандъкова посочи, че подобряването на качеството на въздуха и озеленяването е стратегически приоритет за града. Столична община има програма с над 100 мерки.

София и Охрид са партньори в проекта за поставяне на сензорни станции по пилотен проект АIRTHINGS, финансиран от Европейския съюз по Програма „Балкани – Средиземно море (2014 – 2020)“. В него Столична община е водещ партньор с още четири града – Солун, Охрид, Никозия и Тирана. По проекта в София са монтирани 22 станции, които проследяват качеството на въздуха. Измерванията от станциите в реално време се предават към облачна платформа за съхранение, визуализация и последващ анализ.

София и Охрид имат възможност да развиват общи туристически маршрути. Кметът Георгиески е посетил провеждащото се в София в момента изложение „Ваканция и СПА Експо“.