Обратно Кметът на София Йорданка Фандъкова посети футболното игрище в с. Мировяне

„Развитието на възможностите за спорт и физически дейности за децата и младежите в нашия град са важни за възпитанието на младите хора и развитието на спортните ни таланти. Младите надарени спортисти се откриват и развиват в спортните клубове. Затова създадохме редица възможности за подкрепа на клубовете и федерациите за развитие на дейности и спортна база. Столична община има специални програми за финансиране на детско-юношеския спорт и Наредба за управление и предоставяне на спортна база. Една от първите процедури, която се подготвя по Наредбата след решението на Столичен общински съвет, е за футболното игрище в с. Мировяне." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на място на футболното игрище в с. Мировяне.

"С интерес следим дейността на спортните клубове и очакваме провеждането на футболни състезания" – каза Фандъкова. Тя разговаря със Стоян Тодоров, председател на „Спортист 13 – София“.

Над 100 деца от Клуба тренират на футболното игрище в с. Мировяне. С решение на Столичен общински съвет спортният терен в софийското село в район „Нови Искър“ бе предоставен за безвъзмездно използване от Сдружение „Футболен клуб Спортист 13 – София“ за срок от 10 години.

Фандъкова посочи, че Столична община създаде програми за подкрепа дейността за развитие на детско-юношеския спорт, която извършват спортните клубове. Това са: Програма за развитие на детско-юношеския спорт и Програма за физическото възпитание и спорта. Тази година общо 140 спортни клуба са получили финансиране за развитие на дейността си по тези програми.

"С цел обновяване на футболния терен в Мировяне Спортният клуб „Спортист 13 – София“ предвижда полагането на автоматизирана поливна система и възстановяване на трибуните. Ще бъде поставено и осветление на игрището, а два от терените ще бъдат възстановени" – каза Стоян Тодоров.

Ще бъдат осигурени и два тенис корта. Те, както и самото игрище, ще имат възможност за свободно ползване.

Възпитаниците на клуба имат тренировки на футболното игрище и в момента. Всички треньори са лицензирани от Българска треньорска школа, работят и треньори с лиценз за треньор вратар, „А“ лиценз. Главен методист на школата е Тодор Паунов.

От футболния клуб са излезли 7 национални състезатели. Възпитаници на школата играят в отбори във Великобритания и Украйна. Тази година деца от спортния клуб са продължили в мъжкия отбор в Окръжна футболна група.