Обратно Кметът на София Йорданка Фандъкова получи "Наградата на Йерусалим"

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи отличието „Наградата на Йерусалим“. Наградата е утвърдена и се връчва от Световната Ционистка организация в сътрудничество с Федерацията на Ционистите в България, евреите от диаспората и 36 Ционистки организации в света.

Наградата бе връчена в присъствието на Н. Пр. Посланика на Израел в България Йорам Елрон от г-жа Густи Брамерван, която е член на борда на Световната Ционистка организация и председател на организацията на израелците в диаспората по света и председателя на Федерацията на Ционистите в България г-н Николай Гълъбов. Наградата е статуетка, изобразяваща шофар и маслинова клонка, типични за еврейската култура и град Йерусалим.

Световната Ционистка организация отбелязва 125 години от създаването си от Теодор Херцел в Базел, Швейцария.

Наградата цели да се отличат личности с високо обществено значение, ангажирани в работата с еврейската общност и поддържащ сътрудничество с държавата Израел и град Йерусалим.

Отличието се връчва за първи път на български общественик и гражданин в лицето на кмета Фандъкова.

Н. Пр. Посланикът на Израел в България Йорам Елрон каза: "Благодаря Ви, г-жо кмет, за всички усилия да насърчите сътрудничеството между общината и Посолството на Израел, както и усилията да подкрепяте толерантността и да се борите срещу антисемитизма, като не допускате провеждането на Луков марш в София. Много е важна и работата ви за развитие на иновациите и високите технологии."

„През тези години съм впечатлен от постоянството, скромността на г-жа Фандъкова, нейната всеотдайност към работата за града и общностите, живеещи в него" – каза Николай Гълъбов.

Густи Брамерван поздрави кмета Фандъкова за нейната посветеност като жена кмет, която отстоява ясни принципи и е честен лидер.

Кметът Фандъкова получи наградата заради безвъзмездната подкрепа на еврейската общност, работата ѝ с българската еврейска общност и нейната борба с антисемитизма и езика на омразата. През годините тя е подкрепила редица проекти, свързани с културата на еврейската общност и допринася за изграждането на демократичните ценности в България.

„Благодаря за високото отличие" – каза кметът Фандъкова. Тя заяви, че в работата си следва ясни принципи и ценности. "Еврейската общност в България е приятел и партньор на София, с когото работим за развитието на нашия град. Заедно успяхме да запазим София като град на толерантността – ценност, която са ни завещали нашите предци."

Досега наградата са получили министър-председателят на Австралия, членове на парламента на Дания, Южна Африка, световно известен тенор в Мексико, кметове на европейски градове в Полша, Франция.

На официалната церемония присъстваха заместник-председателят на Федерацията на Циноистите в България г-н Стамен Арсов, г-жа Юлия Дандолова, изпълнителен директор на ОЕБ „Шалом“, Слава Монова – директор на „Ашомер Ацъир България“ и представители на Световната Ционистка организация.