Обратно Кметът на София и посланикът на Кралство Нидерландия откриха изложба на графити художници

"Столичната община по моя инициатива създаде възможности за градско улично изкуство като подкрепихме проекти и предоставихме пространства. Художниците на уличното изкуство имат голяма отговорност, те работят в градската среда." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриване на изложбата „От вандализъм до изкуство“ в галерия DOZA в присъствието на Н. Пр. посланика на Кралство Нидерландия г-н Юриян ван дер Хорст-Шарже Д`афер.

Градското улично изкуство вдъхва нов живот на изоставени пространства, затова темата „от вандализъм към изкуство“ е много актуална за големите градове. С помощта на изкуството може да се преодолее вандализма, посочи също столичният кмет.

Известни творби на уличното изкуство са част графити туровете на София. Фандъкова припомни, че заедно със Sofia Graffiti Tour, посолството на Кралство Нидерландия и Столична община реализирахме стенопис, изобразяващ специално селектираното лале „Сердика“. Графитът на сграда на бул. “Княгиня Мария-Луиза“ е дело на Arsek & Erase и е включен в туристическите посещения на София.

Кметът Фандъкова посочи, че българският графити художник Насимо, който е част от изложбата и има произведения в града, ще създаде мемориален стенопис върху фасадата на Софийската математическа гимназия, посветен на Кристо и Жан-Клод като част от проекта на Столична община в почит на живота и творчеството на „Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла“. Негова творба ще видим и на сградата на бъдещата общинска детска болница.

Българските и холандски артисти, които виждаме в изложбата ще вдъхновяват много млади хора за съвременно изкуство, посочи също кметът.