Обратно Кметът Фандъкова участва в дискусия за медийната грамотност

Кметът на София Йорданка Фандъкова взе участие в организираната от Сдружение "Екопрограма" дискусия с ученици за медийната грамотност като щит срещу фалшивите новини, дезинформацията и пропагандата.

В срещата участваха ученици от 30. СУ "Братя Миладинови", директорът на Столичното управление по образование Ваня Кастрева. Модератор бе Борис Ангелов.

"В изключително наситената с информация среда, в която живеем, е много важно да можем да различаваме истинската информация от фалшивата.

Всеки ден до нас достига много и различна информация. Важно е да сме правилно и добре информирани, защото от това зависи, какви решения взимаме" – каза кметът на София.

Борис Ангелов посочи, че за да не бъдат подведени учениците, трябва да проверяват информацията от поне два независими източника. Той представи помагало за ориентиране в инфорамционния поток, на базата на различни маркери, които помагат на всеки да различи вярната от фалшивата информация.

А в неистинската да различава т.нар.misinformation, или случайно подвеждащата информация, от т.нар. disinformation – преднамерено направената и разпространявана дезинформация.