Обратно Кметът Фандъкова се срещна с комисаря по търговията на Великобритания Крис Бартън

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова се срещна с комисаря по търговията на Нейно Величество Кралица Елизабет II г-н Крис Бартън, който е на посещение в България по повод инициативата „Три морета“. На срещата, организирана по искане на британската страна, присъстваха Н.Пр. Посланик Роб Диксън, както и г-н Тим Бисерет – директор на Департамента по международна търговия в България, Йоана Драгнева – експерт в Общинската агенция за инвестиции, и Георги Георгиев – председател на комисията по финанси към Столичен общински съвет.

Кметът Фандъкова и г-н Бартън обсъдиха възможности за сътрудничество в сферата на екологията, екологично чистия транспорт, използването на водородни транспортни средства в градския транспорт, дигитализация и инвестиции, както и образование и сътрудничество със столични университети.

„София предприема редица мерки за подобряване състоянието на околната среда и намаляване на емисиите от парникови газове“ – посочи Посланикът на Великобритания Н.Пр. Роб Диксън.

В разговора бе засегната и темата за конференцията на ООН за изменение на климата – КОП26, която ще се проведе в Лондон. Това е глобална кампания за обединяване на лидерство и подкрепа от градовете и регионите и бизнеса с цел устойчиво развитие с нулеви въглеродни емисии.

Двете страни изявиха интерес за сътрудничество чрез обмяна на опит и делегации, включително и възможност за сформиране на съпътстваща бизнес делегация.

Комисарят по търговията отправи покана към столичния кмет да посети Лондон по повод следващото издание на „Лондон Тех уийк“.

Фотограф: Мария Цветанова