Обратно Кметът Фандъкова провери реконструираната детска градина № 30 в район „Изгрев“

 

До края на юни ДГ № 30 „Радецки“ в район „Изгрев“ ще започне да работи с приетите деца. Това се разбра по време на проверка на кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмета по строителство инж. Ангел Джоргов заедно с кмета на „Изгрев“ д-р Делян Георгиев.

Кметът Фандъкова поиска районната администрация и строителят на обекта да ускорят процедурата по въвеждане на обекта в експлоатация, за да може децата да влязат в обновената сграда скоро.

Детската градина е преизградена наново, конструктивно укрепена и са изпълнени мерки за енергийна ефективност. В нея ще има 8 групи – 6 градински и 2 яслени. Общата стойност на инвестицията е 2.4 млн. лв., като средствата са осигурени от инвестиционната програма на Столична община.

Сградата на детската градина е построена през 1976 г. като комплекс от 8 едноетажни и двуетажни сгради с етернитови плоскости, които не отговарят на съвременните изисквания.

Реконструкцията започва през февруари 2020 г. Премахнати са всички външни и вътрешни етернитови панели, както и покривното покритие. Изпълнени са мерки за енергийна ефективност.

В двора е направена нова детска площадка, с което се осигурява необходимия брой детски площадки за всяка група.

По данни от районната администрация на 4 юни 2021 г. се очаква да бъде подписан Акт образец 15, след което ще се подадат документи за издаване на Удостоверение за въвеждане на сградата в експлоатация.

След въвеждане на сградата в експлоатация тя ще работи с 8 групи.

"През другата седмица районната администрация ще обяви процедури за избор на изпълнител за нови три сгради за разширения на детски градини" – каза кметът на район „Изгрев“. По думите му се предвижда да бъдат изградени разширения към съществуващи детски градини: нов корпус към 30. ДГ, сграда за 2 групи към 49. ДГ и сграда за 2 групи към 23. ДГ. По време на строителните дейности ще бъде подменен и водопровод на 49. ДГ и 23. ДГ, посочи Делян Георгиев.

Кметът Фандъкова настоя районната администрация да организира провеждането на процедурите за новите сгради максимално бързо, за да започне изграждането на обектите.

Фотограф: Аделина Ангелова