Обратно Кметът Фандъкова провери изпълнението на четири обекта от програмата на общината за инвестиции в кварталите

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери четири от обектите от програмата на общината за инвестиции в кварталите, които се изпълняват в район „Подуяне“. „Те са разположени в различни квартали на района и общо са инвестирани около 0,5 млн. лв.“ Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на работата в район „Подуяне“ заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и кмета на район „Подуяне“ Ева Митова.

„Облагородяването на междублоковото пространство в кв. “Хаджи Димитър“ е едно от 105-те, които са част от програмата ни за облагородяване на т.нар. „кални точки“. От 2020 г. до момента заедно с кметовете на райони премахнахме 89 от т. нар. „кални точки“, на които обособяваме места за паркиране, алеи за пешеходци и ново озеленяване. До края на тази година завършените обекти ще станат 105. През 2023 г. ще увеличим средствата, които ще предоставим директно на районните администрации, за облагородяване на зелени площи, които се ползват за нерегламентирано паркиране. Обособяването на зони за паркиране и ново озеленяване около блоковете е една от мерките за намаляване на запрашаването и подобряване на качеството на въздуха“ – каза също кметът Фандъкова.

В момента продължава ремонтът на тротоара на ул. “Скайлер“. В междублоковото пространство при бл. 110 и бл. 111 на ул. „Скайлер“ са изградени паркоместа с елементи на тревна фуга, направени са тротоари и пешеходни алеи. Възстановени са тревните площи като са засадени 6 нови дървета от вида ясен и явор.

Освен ремонта на ул. “Скайлер“ и благоустрояването на междублоковото пространство кметът Фандъкова посети и изградена нова детска площадка, филиал към детска градина 91. „Слънчев кът“ и читалище „Иван Вазов – 2014“.

Новата детска площадка в градина „Витиня“ на едноименната улица в квартала е изградена с уреди за игра на деца за възрастова група от 0 – 3 и 3 – 12 години. Предстои да бъде направена и фитнес площадка, както и благоустроена „кална точка“ за паркинг наблизо.

Новият филиал на Детска градина 91. „Слънчев кът“, който е за една яслена група, е изграден след преустройството на бивш магазин, общинска собственост. Извършени са: цялостна подмяна на дограмата, топлоизолиране на фасадата, подмяна на осветителни тела, цялостно обновяване на интериора на вътрешните помещения и обзавеждане. Обособена е и площадка за игра. От 1 ноември новите места са обявени в Системата за прием.

Народно читалище „Иван Вазов – 2014“ е едно от най-младите читалища, което развива дейност в район „Подуяне“, като е извършило ремонт на предоставената от общината сграда. За времето на своето съществуване и в партньорство с районната администрация, училищата и детските градини са осъществени множество проекти и инициативи включително съвместни занимания за деца и родители, занимания по английски език, групи за личностно развитие, музикални дни, курсове за украински бежанци, проект за стенописи, посветени на българската шевица и кирилицата. Читалището създаде и обществена библиотека в кв. „Левски В“, в която понастоящем има над 3000 тома.

 

Фотограф: Аделина Ангелова