Обратно Кметът Фандъкова присъства на представянето на книгата „Бележити жени на/за България“

"Днес празнуваме красивата нежност, но и силата на жените, които с ум и сърце поддържат до голяма степен света." Това каза кметът Йорданка Фандъкова, която взе участие в представянето на книгата на Катя Зографова „Бележити жени на/за България“ „От Кера Тамара до Петя Дубарова“.

Кметът Фандъкова изрази съпричастността си към хиляди жени, които днес ще посрещнат празника в бомбоубежища в Украйна, към разделените от своите семейства, някои от които вече са и в София. "Ние сме длъжни с нашата подкрепа да окажем съпричастност. Нека да правим света по-добър, по-мирен и по-красив" – каза също Фандъкова.

"Радвам се, че избрахте за представянето на книгата Столичната библиотека, която през последните години организира запомнящи се срещи на читатели и писатели, нашите съвременни будители" – посочи също Фандъкова.

Сред почетните гости бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник-посланикът на САЩ Андриа Брулет-Родригез.

Литературният историк Катя Зографова описва в своеобразна енциклопедия над 50 жени от последните седем столетия. В книгата има над 150 илюстрации. „Героините ми са такива – и българки, и чужденки, отдадени, а някои от тях и оставили младите си кости в България. За мен 8 март е празник на високия женски дух и всички тези над 100 героини от седем века са посестрими в своята съдба, сила, духовност, а и в своята красота, – каза авторката. – Тук в залата са наследници на моите героини“ – каза Зографова.