Обратно Кметът Фандъкова и комисар Мария Габриел поставиха началото на "Европейски форум за жените" като сила в иновациите

 

Жените в Европа могат да бъдат водеща сила в европейската екосистема за иновации. Те имат потенциала, таланта и визията да работят като предприемачи, да създават стартъпи, да се развиват като лидери и да предлагат бързо решения на различни предизвикателства.

По инициатива на българския комисар Мария Габриел и столичния кмет Йорданка Фандъкова в София днес се проведе международен форум с участието на десетки жени – предприемачи и кметове на Солун, Болоня, Клуж-Напока, Дортмунд.

Те участваха в поставянето на началото на "Европейския форум за жени учредители".

"В София бе създадена първата част от европейската мрежа European Women Founders, под патронажа на еврокомисаря ни. Основната цел на форума е да се обсъдят предизвикателствата и възможностите пред жените в областта на иновациите и предприемачеството.

За мен задачите са отговорност. Не деля работата на женска или мъжка. От мен се изисква да свърша работата си" – каза кметът на София Фандъкова.

"София и България като част от Европа, приела ценностите на християнството и демокрацията, изминава своя път по принципите на демокрацията повече от 30 години. Тези принципи са ключови за статута на жените в обществото, за равния им достъп до образование и кариерно развитие, за свободата и отговорността да бъдат лидери със своя талант и умения.

Като първата жена – кмет на столичния град приемам като своя кауза да помагам и насърчавам повече жени да имат самочувствието да се насочат към управленски позиции, – посочи кметът на София. – Със съзнанието на своята женска сила, но и с разбирането, че се изискват подходящи знания, компетентност и качества, за да вършим работата си" – каза Фандъкова.

"Вярвам, че е градивно да имаме не свят на противопоставянето, а на сътрудничеството, екипната работа. Ключово е образованието и създаването на възможности за развитие на управленски и личностни умения, така и на възможностите за стартиране на бизнеси" – посочи Фандъкоав. Тя заяви, че като кмет подкрепя инициативи за лидерско развитие на жени и даде пример как заедно със Съвета на жените в бизнеса, на който е почетен член, е развита Лидерска академия за жени, която се радва на огромен интерес. Столична община създаде и общински инструменти за образование и финансова подкрепа на проекти на граждани. През последните години делът на жените – предприемачи в България се увеличава, като по данни на НСИ те са над 30% от предприемачите у нас.

В София все повече жени заемат управленски позиции, стават ръководители на компании, стоят зад иновации.

Столична община създаде Програма за следдипломна квалификация за Мениджъри в културата с цел да се обогатят знанието и уменията на мениджърите в културата от общински и независими културни институции и организации.

Със започване на войната в Украйна Столична община оказва помощ на бежанци, които са предимно жени, да бъдат настанени в София и да намерят работа, ако желаят да останат в града. Създадохме Център за подкрепа на бежанци, където вече са преминали около 4000 души.

По данни на Евростат (2022), през 2021 г. България продължава своята тенденция от последните години и се нарежда на 1. място в ЕС по брой жени, заети в ИКТ сектора – 28,2% (с 9,1% повече от средното за ЕС). И те работят предимно в София.

Общинската агенция за инвестиции Invest Sofia e първа по рода си у нас градска инициатива за обединение на местната администрация и компании от града за предоставяне на интегрирано обслужване при инвеститорски запитвания.

Главният изпълнителен директор на Invest Sofia д-р Мария Христова също представи инициативите на София и на Столичната агенция за приватизация и инвестиции, които са насочени към подкрепа на женското предприемачество.