Обратно Йорданка Фандъкова награди най-активните потребители на приложението за алтернативно придвижване в града SofiаCoin


Кметът на София Йорданка Фандъкова награди най-активните потребители на приложението за алтернативно придвижване  SofiаCoin. „Искам да благодаря на всички вас, които се включихте в нашата инициатива за активно придвижване в града. Убедена съм, че това е вашият начин на живот, но включвайки се в приложението, давате пример и на останалите столичани. Основните ни усилия са насочени към максималното опазване на околната среда и намаляване на замърсяването на въздуха, а алтернативният начин на придвижване е едно от решенията на тази задача" – каза Йорданка Фандъкова. Събраните данни от приложението ще се използват  при взимането на управленски решения и изготвяне на инвестиционната програма на общината.

Приложението SofiaCoin е  разработено от Асоциация за развитие на София и Столична община в рамките на проект ИНОЕЪР, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“. Целта му е да насърчи активните начини на придвижване – пеша, с колело или с тротинетка. До момента  приложението е отразило 4600 индивидуални придвижвания из София пеша, с колело или със скутер. Изминати са общо малко над 7 275 км, повече от половината от които – 4405 км – са изминати пеша, 2614 с колело и 253 с електрическа тротинетка. Избирайки активните начини на придвижване ползвателите са спестили почти 300 кг въглероден диоксид, над 7 кг азотен оксид и килограм и половина фини прахови частици.   Награди получиха Стефан Узунов, Ивайло Йорданов, Илияна Янкулова, Светлана Кръстева, Николай Йорданов и Ваня Манева.   Наградите – билети за концерт, са осигурени от А1, "Ивентим" и Асоциацията за развитие на София. Всеки, които желае, може да се включи, а следващите награди ще бъдат връчени през есента.

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи и втората част на проекта ИНОЕЪР – въвеждането на транспорт до поискване в три квартала на София. Транспортът ще се извършва с малки електробуси в три от най-натоварените квартали на София, които към момента са с не много добре организиран градски транспорт.  „Така ще предложим на хората, които предпочитат транспортни средства, да се придвижват с  екологичен градски транспорт“– каза още кметът Фандъкова.

В рамките на проекта Асоциация за развитие на София организира и 6 състезания с 6 университета. С помощта на талантливите млади хора от  ТУ – Габрово и ТУ – София в момента се разработват първите 3 в София камери – броячи на велосипедисти, които ще се инсталират на алеите по бул. „Цар Борис“ и бул. „България“. Студенти от Свободния университет Варна и Университетета  по хранителни технологии – Пловдив разработват калкулатори за здравните и за икономическите ползи от активния транспорт. Със студентите от Лесотехническия университет Столичната община изготвя проект за озеленяване на новата отсечка на бул. „Т. Каблешков“, като ще бъдат използвани видове от  местното биоразнообразие, а не типични декоративни видове. Студентите по дизайн от НБУ ще направят дизайна на новите минибуси – техните външни означения, които да показват, че са част от градския транспорт. През юни предстои и следващият ИНОЕЪР хакатон в София, който ще даде нови идеи за "умни" и "зелени" решения за града. 

На събитието присъстваха и млади хора, които разкриват услуга за споделено ползване на велосипеди.