Обратно Изложбата “Портрет на София” беше открита под купола на "Ларгото"

Фотографът от вестник „24 часа“ Йордан Симеонов показва един проект, в който главни герои са жени, които се казват Софѝя и живеят в София. Изложбата е портрет на града през историите на тези героини от различни поколения и с различни професии и занимания.

„Да, градовете се разпознават най-вече по сградите и архитектурата, но има нещо много лично за всеки един град и това е културата на хората, които живеят в него. Йордан Симеонов е направил нещо изключително – уловил е тези хора, които живеят в София и носят името на града. Когато се раждаш в един град, не само ти ставаш част от него, но и градът става част от теб. Тази магия, това преплитане са уловени в проекта и благодарим на Йордан за него. Заслужено получи нашата подкрепа и се надявам, че ще има продължение“ – каза заместник-кметът Мирослав Боршош при откриването на изложбата.

Авторът Йордан Симеонов споделя:
„София е връзката между идеите и материята. Аз имах нужда от тази идея точно сега. Вложих своите желания, очаквания, мечти в този проект, но интуитивно, несъзнателно. В мен има вроден интерес към човешката природа, към съдържанието на хората. Имам чувството, че от нас зависи какво ще видим в живота. Ако виждаме хубавите неща, ще живеем по-щастливо“.

Чрез фотографиите жените разкриват своята специална връзка с името Софѝя и града със същото име, в който живеят.

„София е мястото, където се чувствам щастлива у дома. Където знам, че винаги ще срещна добри, усмихнати хора“, споделя към фотографията си ученичката София Марчева.

„София е уникален магически център на нашата памет – история, новаторство и творчество под погледа на Витоша“ – споделя актрисата София Кузева-Чернева, а детската учителка София Матова добавя: „София е микс от цветове и култури“.

Присъстващите на откриването гледаха късометражен филм за проекта, заснет и режисиран от Добрин Кашавелов, който можете да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=4LszOmFhCy4.

Изложбата „Портрет на София“ се реализира с подкрепата на Столична община и може да бъде разгледана до 10 април.