Обратно Готово е външното пространство на бърнестото мече Шрея в Столичния зоопарк

Шрея вече  разполага с дом от 1 декар, с естествена растителност, басейн, водопад, изкуствени скали и дървета. Кметът на София Йорданка Фандъкова и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев посетиха Зоопарка, за да видят извършените дейности по облагородяване на зоните. За изграждане на новото външно пространство са осигурени средства от дарители. Заграждението и бърлогата са изрисувани от художника Любка Маринкова, на която се дължат и рисунките върху атрактивните варели в Зоопарка.

В края на миналата година бе готов и домът на мечока Лиам, като графитите са дело на известния художник Насимо. В момента зоната на двете бърнести мечета в Зоопарка отговаря на всички изисквания на ЕАЗА за отлеждане на този вид и е една от най-модерните на Балканите.

Бърнестата мечка Шрея пристигна в София от Сингапур в края на миналата година, като сумата за трансфера ѝ бе осигурена от Столичната община.

През 2018 г. Столичният зоопарк бе одобрен да участва в Европейска програма за застрашените видове (EEP) за опазване на бърнестата мечка. Програмата е консервационен инструмент на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА), чиято основна цел е опазването и размножаването на редки и ценни видове. Софийският зоопарк се нарежда сред осемте зоопаркове в Европа, които притежават този ценен и интересен вид мечка.