Обратно Глобална инженерна компания инвестира във високотехнологична сграда в София


„Инвестициите в технологични компании са възможност за града, за икономиката, екосистемата и хората и, разбира се, за младите таланти, които за радост в София стават и остават все повече. А когато една компания реши да разширява своето производство и да продължи да инвестира, това е признание и доверие." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новата високотехнологична сграда на „Мелексис България“.

На откриването присъстваха г-н Силвен Коло, управител на Мелексис България, г-н Марк Бирон, главен изпълнителен директор на Мелексис, г-жа Франсоаз Шомбар, председател на борда на директорите на "Мелексис".

По думите на кмета Фандъкова: „Тази инвестиция е доверие в ръководството на компанията, доверие в администрацията на града, в университетите и подготвените млади хора. Доста усилия положихме да не изпуснем тази инвестиция. Когато преди пет години ръководството на компанията, придружавано от представители на Белгийското посолство, дойдоха при мен с редица проблеми и казаха, че от съвместната ни работа зависи дали ще остане инвестицията в София.

Работихме заедно с Общинската агенция за инвестиции InvestSofia. Тук с мен днес е и тогавашният изпълнителен директор на InvestSofia Владимир Данаилов, който има огромен принос. Общинската агенция показа, че заедно подкрепяме сериозните компании и привличаме нови инвестиции за града ни, а в годините на тежки кризи инвестиция в размер на 75 млн. евро в града ни е важна.

Поздравявам компанията за доверието към София и за реализираната сграда, защото нейната концепция се вписва в принципите и целите на нашия град и на Европа днес.

Ще се радвам повече компании да инвестират в зелени сгради и технологии, за да може градът ни да става все повече иновативен и зелен" – подчерта също кметът на София Фандъкова.


„Мелексис“ е глобална инженерна компания и световен лидер в проектирането, разработването и доставянето на решения в сферата на микроелектрониката. Българският офис дава своя сериозен принос в позиционирането на компанията като един от трите световни лидери в производството на автомобилни полупроводникови сензори. Продуктите на "Мелексис" се използват в индустрии като автомобилостроенето, интелигентните уреди и сгради, медицината, управление на енергията, роботостроенето и др. В софийския офис, който за компанията е и най-големият в световен мащаб, в момента работят над 650 човека. В изпълнение на поетия ангажимент да разшири екипа си в страната „Мелексис България“ открива над 160 нови работни места в производството, както и в инженерните си екипи. Същевременно „Мелексис България“ се стреми да бъде притегателен център и за чуждестранни таланти в региона.

Новата сграда е построена така, че да щади максимално околната среда и ресурсите на планетата – енергийно ефективни съоръжения, система за сграден мениджмънт, интелигентен контрол на температура, относителна влажност и осветеност, система за повторно оползотворяване на енергията и топлината.

 

Фотограф: Аделина Ангелова