Обратно Феноменалният танцьор Васил Дипчиков с номинация за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев“ 2020

  Съвременият танцьор и пърформър Васил Дипчиков е един от петимата номинирани млади артисти тази година. За първи път членовете на Фондация „Стоян Камбарев“ избират талант в категория  „Танцово изкуство“ като по този начин слагат фокус и на това красиво и вълнуващо изкуство.

Васил Дипчиков е забелязан от журито като един от най-забележителните млади български танцьори, показващ уникалните си качества в изпълнителското танцово изкуство в различни жанрове: от класика, ("Лебедово езеро", "Кармина Бурана", "Кармен" и др.) през модерен, съвременен и алтернативен танц.

 

 „Когато танцувам не мога да съдя, не мога да мразя, не мога да се отделя от живота. Мога само да бъда щастлив и да се чувствам пълен, да бъда свободен!“ – споделя младият пърформър.
 

Васил Дипчиков е роден през 1989 г. в град София. От ранна детска възраст започва да танцува и от 10-годишен започва да се занимава както с модерен балет (Балет „Веда Джуниър”), така и с класически балет (в училището по балет на Красимира Колдамова). На 13 години открива и влечението си по акробатиката и брейка. След завършване на училище е приет в НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство за театър на движението“, а малко по-късно Боряна Сечанова го кани в трупата на балет „Арабеск“, където е действащ солист.

 Васил Дипчиков изиграва безброй спектакли с международни и български хореографи. Изпълнява ключовите роли на Хосе в „Кармен“, Меркуцио в „Ромео и Жулиета“, Лешникотрошач в „Лешникотрошачката“, Зигфрид  в „Лебедов езеро“ и много други. Към момента преподава в най-голямата родна танцова школа Dance Station. Участва във филми, реклами и множество видео клипове на едни от най-популярните български поп звезди. Голяма популярност му носят ТВ форматите So you think you can dance в Украйна, Dancing with the Stars, Музикална Академия, Евровизия 2010 и много други.

 

Останалите млади творци, номинирани за Награда за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020, са актрисата Мартина Апостолова,  визуалният артист и художник Мария Налбантова, виолончелистът Сион Найман и влогърът и кинорежисьор Крис Захариев.
 

За втора поредна година предстои връчването и на Награда за Кино 355, с която Фондацията предизвиква всички млади кино режисьори. Сериозно международно жури вече селектира тримата финалисти, a победителят ще бъде избран от публиката на живо по време на Церемонията и ще грабне статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за следващия му филм от Nova Film, UFO Film and Television Studios и Арс Дижитал Студио. Имената на тримата финалисти за Награда за Кино 355 са Петер Чивийски, Ваня Бойчева и Евгения Танева.

Церемонията за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и официалното партньорство на УниКредит Булбанк, БОН МАРИН и ЕНЕКОД АД и благодарение на Разсадник НАНОВСКИ, КАРИ Резидънс, Технополис, НДФ “13 века България”, Винарска изба Катaржина Естейт, Prime Development, MERCI.                 
Комуникационен партньор е New Events Vision.  Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева.

 

Заради световната пандемия единадесетата официална Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев“ се отлага за юни и ще се състои при първа възможност.

Призът, носещ името на култовия театрален режисьор Стоян Камбарев, е единствената родна награда, която не е строго профилирана в конкретно изкуство, а обхваща широка селекция от талантливи млади артисти в различни области. Победителят ще грабне прекрасната бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и чек от 3 000 лв. Не само той, а всички номинирани получават безценна подкрепа от Фондацията за реализацията на проектите и сбъдването на мечтите си, което увеличава конкуренцията за получаване на номинация с всяка изминала година.

Вижте кратък филм за Васил Дипчиков:

 https://youtu.be/f39NbMpQCQM

Вижте номинираните и промо за Церемонията 2020 в кратко видео:  https://youtu.be/VHfRclqyPeo


За повече информация и въпроси

Теменуга Кръстева

Връзки с обществеността и медии

Mob: 0877090915    t.krasteva@neweventic.com

Фондация “Стоян Камбарев”

www.kambarev.org