Обратно Фандъкова: Започваме изграждането на улици, които подпомагат инфраструктурата към сградата на суперкомпютъра в района на София Тех Парк

"Изборът на София за място за суперкомпютъра ще предостави възможности за развитие на науката и иновациите, а те имат много важна роля за човечеството. Със средства, които очакваме да бъдат отпуснати от правителството, ще започнем изграждането на нова улица и разширението и продължение на друга, които са важни за района на сградата, която е предвидена за суперкомпютъра. Заедно работихме Столична община, правителство и учени." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на място на сградата на суперкомпютъра на територията на София Тех Парк, който е част от европейската мрежа EuroHPCJoint Undertaking. В проверката на място участваха и министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на финансите Кирил Ананиев, еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017), както и зам.-председателят на Надзорния съвет на София Тех Парк Костадин Петков и председателят на Управителния съвет на Парка Васил Караиванов.

"Подготвихме проектите и направихме организация за изграждането на няколко инфраструктурни обекта. Предвижда се изграждане на изцяло нова улица – ул. “Северна“, която осъществява връзка с ул. “Проф.Петър Мутафчиев“. Продължение и цялостна реконструкция на ул. “Ген. Йордан Венедиков“ ще осъществи връзка с бул. “Цариградско шосе“. Новата улица „Северна“ ще бъде с две ленти за движение във всяка посока и тротоари 5 м. Ул. “Ген. Йордан Венедиков“ ще се реконструира и разшири в посока северозапад с дължина около 300 м.

Очаква се утре необходимите средства да бъдат отпуснати с решение на Министерски съвет“ – каза също Фандъкова. Столичният кмет благодари на министър-председателя Бойко Борисов, на министрите на финансите и икономиката – Кирил Ананиев и Лъчезар Борисов, както и на еврокомисаря Мария Габриел.

Министър Ананиев посочи, че правителството още от самото начало подкрепяше този проект.

Еврокомисар Мария Габриел каза, че „Науката и иновацията са стратегически и днес носят полза тук и сега. Нека си спомним, че нямаше европейска инфраструктура, свързана със суперкомпютрите. Най-хубавото е, че България е двигател, защото ясно заявихме европейско лидерство. В този процес България още от самото начало бе силен мотор. Този проект ни дава автономност, но и много конкретни ползи за медицината, за сигурност на пътищата, на нови работни места."

По думите на президента Росен Плевнелиев „Тази година беше лесна за много политици, които критикарстваха и посочваха проблемите, но не е толкова лесно да се решават. Вие избрахте другия път, отговорния път, и тук, в София, нито един модернизационен  проект на България не е спрян. Изграждането на сградата на суперкомпютъра се изпълнява по график, предстоят доставките на оборудването.

Фотограф: Аделина Ангелова