Обратно Фандъкова: Заплахи за спиране на природния газ за София са недопустими

 

Държавата дължи на „Топлофикация София“ 332 млн. лв. за миналия регулаторен период, признал КЕВР в свое решение от 1 юли

 


„Държавата дължи на „Топлофикация София“ 332 млн. лв. недовзет приход за миналия отоплителен сезон. Това е решение на КЕВР отпреди три седмици. На този фон вчерашните изказвания на председателя на КЕВР, че е „съгласен да се спре газаподаването към „Топлофикация София“ от 1 септември“ са недопустими“ – това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг заедно с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Вчера председателят на КЕВР Станислав Тодоров съобщи, че при спиране на газа към София тези количества ще се използват за нагнетяване в хранилището в „Чирен“.

„Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества. Преди дни това беше официално потвърдено и от „Булгаргаз“. И понеже няма количества газ, се прави опит да се взимат от най-голямата топлофикация“ – обясни Фандъкова. „Топлофикация София“ потребява 1/3 от консумираните количества газ в страната и осигурява отопление и топла вода на 1 млн. души.

„Разбирам безизходицата, в която се намират правителството и „Булгаргаз“, които не успяха да осигурят нужните количества за страната. Но да спреш газа на София, за да вземеш нейните количества, е признание за абсолютен провал и безотговорност“ – каза кметът на София.

Фандъкова поясни, че към момента задълженията на столичната топлофикация към „Булгаргаз“ са 328 млн. лв. Именно те бяха използвани от КЕВР като оправдание за исканото спиране на газа от 1 септември. В същото време обаче, със свое решение от 1 юли 2022 г. КЕВР изчисли и потвърди, че държавата дължи 332 млн. лв. на „Топлофикация София“ недовзет приход за приключилия регулаторен период (юли 2021 – юли 2022).

„Не чух председателят на КЕВР в медийните си участия да споменава този факт. Едва ли го е забравил, защото решението на КЕВР е от преди три седмици, съвсем скоро. В това решение КЕВР признава, че на дружеството трябва да бъдат изплатени 332 млн. лв. недовзет приход и то след компенсациите, отпуснати от Министерство на енергетиката. „Топлофикация София“ няма как да даде на „Булгаргаз“ или на БЕХ това, което не е получила. Това отлично се знае от всички ръководители в енергетиката“, обясни кметът Фандъкова.

„Проблемът не е в това, че "Топлофикация" има задължения, огромният проблем е, че няма газ. Някой трябва да каже, че „царят е гол“ и ако ще се правят проверки, нека се провери какво е направено дотук от държавата да се осигурят необходимите количества“ – каза председателят на СОС Георги Георгиев.  Той апелира държавните институции да не всяват паника. „Недостигът на природен газ да се реши с премахването на 1/3 от потребителите е безумно“ – заключи Георгиев.

Кметът на София предложи като възможни решения държавата веднага да издължи парите, които дължи на „Топлофикация София“ и те да бъдат директно преведени на държавното дружество – доставчик или да се сключи споразумение, с което дължимата от държавата сума директно да се превежда на „Булгаргаз“ и БЕХ. „Това са възможните решения, които много пъти сме предлагали. Не мога да приема заплахи за спиране на природния газ към София и софиянци също няма да ги приемат. Ясно е, че имат проблем  да осигурят количествата газ за страната, но е недопустимо по този начин да се плашат хората“ – подчерта Фандъкова.

Тя  припомни, че в последната година десетки пъти с председателя на СОС и общински съветници са предупреждавали, че се отваря огромна ножица между цената, на която „Топлофикация София“ продава топлоенергия, и тази, на която купува природен газ. От юли 2021 до юли 2022 г. „Топлофикация София“ продава на своите клиенти топлоенергия със заложена цена на газа 49 лв./МВтч, а средната цена на която купува газ, е 130 лв./МВтч. Освен това в последните 12 месеца „Топлофикация София“ е платила 707 млн. лв. на „Булгаргаз“, 56,3 млн. лв. на БЕХ и 221 млн. лв. за въглеродни емисии – това са общо 984 млн. лв. платени от дружеството от юли 2021 до юли 2022 г.

Кметът предупреди, че продължава разтварянето на ножицата между цената, на която „Топлофикация София“ купува и продава газ. 12 дни след  като бе определена цената на топлинната енергия за периода юли 2022 – юли 2023 г., КЕВР утвърди цена на газа за юли с 57% по-висока от заложената в продажната цена на „Топлофикация“.  „Възможно е моделът от миналата година да се повтори в още по-големи размери“ – каза Фандъкова. За да се гарантира социалната поносимост на цената на топлинната енергия, „Топлофикация София“ предложи за топлофикациите в страната да се използват договорените количества азерски газ.

Председателят на Столичния общински съвет припомни, че преди седмици е взето решение да се открие процедура за привличане на международен инвеститор, който да изгради нови енергийни мощности. С тях дружеството ще произвежда повече електрическа енергия и ще бъде стабилизирано финансово. „Това е процес, по които се работи отдавна, по инициатива на кмета, бе сключено споразумение. Извървели сме вече голяма част от пътя по тях. Това обаче е средносрочното решение, в краткосрочен план ултиматумите нямат място на масата в разговор между институции“ – заяви Георги Георгиев.

По повод обявената нова проверка на „Топлофикация София“ от КЕВР вчера, от Столична община припомниха, че за последните 12 месеца са направени 10 проверки на дружеството, 5 от тях са от КЕВР, а другите от Министерство на енергетиката и Сметната палата.