Обратно Фандъкова: "Закупуваме допълнително 10 нови метровлака на “Сименс” за третата линия"

Кметът Фандъкова и премиерът Борисов днес инспектираха 8 км от третата линия на софийското метро

"Закупуваме допълнително 10 нови метровлака на “Сименс” за третата линия и поетапно модернизираме най-старите мотриси. От инспекцията на метрото с премиера г-н Борисов днес имам уверението, че Министерство на финансите ще осигури съфинансирането за тях от 15 млн. лв. Общият бюджет за 10-те нови мотриси е 88 млн. лв. и те ще започнат да пристигат в София през следващата година." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на метрото днес.

Към момента продължават тестовете с първите 20 метровлака “Сименс” по завършения 8 километров участък от третата линия от „Красно село“ при бул. “Цар Борис Трети“ през НДК до „Хаджи Димитър“ на бул. “Владимир Вазов“.

Движението на метрото от “Красно село” до бул. “Владимир Вазов” ще бъде пуснато през август. „Имам уверението, че немските екипи на “Сименс”, които бяха изтеглени по време на пандемията от България, възстановяват работа по тестовете на системите за управление на метрото“ – каза също кметът Фандъкова.

Работата по 4-километровия участък от „Красно село“ през “Овча купел” до "Околовръстния път" при “Горна баня” продължава. От месец юли започват настройките на системата и след това изпитанията с влакове. Фандъкова посочи също, че стартирахме процедурата за продължение на третата линия – нови 3 км от бул. “Вл. Вазов” до кв. “Левски Г”. Така, при осигурено финансиране, през 2021 г. бихме могли да започне тяхното строителство. За разклонението на третата линия – от Военната академия към “Слатина” до бул. “Цариградско шосе” при зала “Арена Армеец” – е в ход процедура по изготвяне на регулационните планове, а тази есен се планира да започне процедурата за избор на изпълнител.

На инспекцията присъстваха изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев, министрите Владислав Горанов и Росен Желязков, заместник-кметовете на Столична община Дончо Барбалов и Кристиян Кръстев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фотограф: Аделина Ангелова