Обратно Фандъкова: За сферата на киберсигурността е много важно образованието и подготовката на специалисти

Кметът на София приветства участниците в Международната конференция по киберзащита в Аулата на Софийския университет в присъствието на ректора на висшето училище проф. Атанас Герджиков, представители на бизнеса и студенти. София е лидер в информационните технологии и в града са заети над 40 000 специалисти в този сектор.

"В сътрудничество с университети Столичната община ще сформира екип от специалисти, които ще направят преглед на използваните мрежи и системи" – каза кметът Фандъкова.

"Образованието е най-важно за подготовката на професионалисти по киберсигурност. Образованите хора са най-големият капитал на нашия град" – каза също кметът на София.

"Столичната община подкрепя въвеждането и развитие на дигитално образование, както и инициативи и проекти, свързани с дигиталните технологии – каза също кметът Фандъкова. – Информатика се изучава в над 70 училища от първи клас, а във всички трети класове вече е въведен предмет компютърно моделиране. В няколко университета вече са открити програми по киберсигурност, а Столична община включи тази тема в Балканския хакатон, провел се миналата година."

"Работим за развитието на София като интелигентен и иновативен град – посочи Фандъкова. – Затова е важно партньорството с университетите. Столична община въведе над 50 електронни услуги в различни области, информационните технологии навлизат в системата на транспорта, метрото и разработващата се система за електронно таксуване."

Ректорът на Софийския университет проф. Герджиков заяви, че киберзащитата е важна и Софийският университет си сътрудничи с бизнеса – с компании като „Акронис“, които откриха свой офис в София миналата година.

В своето видеообръщение комисар Мария Габриел посочи, че до 2020 г. ще има милиарди свързани устройства и това е предизвикателство, затова се нуждаем от конкретни мерки, за да увеличим киберсигурността.

Конференцията се организира от компанията за IT технологии „Акронис“.