Обратно Фандъкова: Втора английска е успешен модел и част от промяната на образованието в София

 

"Втора английска езикова „Томас Джеферсън“ е част от промяната на образованието в София и България. Историята на гимназията показва това. Преди 10 години като кмет на София, когато започнахме да строим училища след десетилетия на застой, взех решение и предоставихме първото новопостроено училище за сграда на Втора английска гимназия. Днес в гимназията виждаме мотивирани и щастливи млади хора.

Гимназията е успешен модел на доброто образование. За 30 години тя израсна като едно от най-предпочитаните от младите хора училища и е сред първите иновативни училища в България." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която откри конференция „Хибридното училище на бъдещето“, посветена на 30-та годишнина от създаването на Втора АЕГ „Томас Джеферсън“.

Фандъкова поздрави Втора английска за неуморните усилия да развиват таланта на децата.

"Действително, както показа филмът, посветен на историята на училището, сърцето на гимназията – г-жа Емилия Лазарова – е човекът, който увлича, мотивира учители и ученици – посочи също кметът Фандъкова. – Подкрепихме развитие на дигиталните умения в училище. Столична община разви програма за столичните училища „Училище в облака“, в която Втора английска е първото столично училище. Програмата се реализира заедно с Инспектората по образование и „Център за творческо обучение“.

Кметът на София посочи също проекти, по които общината работи, в сферата на информационните технологии. Единият е изграждане на модел за подобряване на средата за подготовка и квалификация на кадри. В рамките на проекта ще бъде разработена програма за обучение и ще се изготви онлайн карта с технологични ресурси, които ученици, учители и бизнес могат да използват.

Вторият проект е „Пилотно внедряване на едногодишно уеб базирано 2D виртуално изложение – платформа с живо изложение на иновативни училища в София“. Предвижда се виртуалното изложение да е готово в началото на учебната година.

Фандъкова покани училището да участва в обявено дигитално състезание за иновативна идея за устойчива градска мобилност. Инициативата е хакатон, който търси иновативни решения за бъдещето на градската мобилност. Състезанието ще се състои от 2 до 4 юни 2021 г., в рамките на Европейската зелена седмица. Организатори  са Асоциацията за развитие на София, като координатор на проекта INNOAIR от името на Столична община, и А1 България. Участниците могат да се регистрират до 31 май 2021 г.  Сред основните въпроси, на които разработките трябва да отговорят, са начини за превръщането на градския транспорт в София в по-екологично устойчив и привлекателен за гражданите.

На конференцията присъстваха и Ваня Кастрева, директор на Регионалния инспекторат по образование, Янка Такева, председател на Синдиката на учителите в България, проф. Стоян Денчев, УНИБИТ и др.