Обратно Фандъкова: "В София историята е оставила своите вечни послания за хармония и толерантност, за съжителство и разбирателство, които предаваме на идните поколения"

В събитието участваха посланиците на Израел (Н. Пр. Йорам Елрон) и на Германия (Н. Пр. Кристоф Айххорн)

„Заедно срещу езика на омразата“ е инициатива, която нашия град достойно защитава. Името на нашия град – София, означава и произлиза от древната идея за Премъдростта Божия, въплътила вечните ценности на Вярата, Надеждата и Любовта. В София историята е оставила своите вечни послания за хармония и толерантност, за съжителство и разбирателство. В сърцето на нашия град храмовете на световните религии съжителстват вече дълги векове, а издаденият тук от император Галерий „Едикт на Толерантността“ се е превърнал в ключов камък на европейската история. Част от нашия общочовешки дълг към предците ни и към историята е да укрепваме традициите на хармония и толерантност, да пренасяме ценностите на София напред във времето и да ги предаваме на идните поколения.” Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на конференция „Заедно срещу езика на омразата“ с участието на посланиците на Израел Н. Пр. Йорам Елрон и на Германия Н. Пр. Кристоф Айххорн.

Фандъкова припомни, че "Столичната община подкрепя редица инициативи, свързани с тази кауза. През 2018 г. подписахме манифест "Заедно срещу езика на омразата“. Насърчаваме и спортни събития на тази тема: "Спорт за толерантност", маратон "Толерън". Реализираме инициативата "Да изчистим омразата", в която се включиха младежи от различни етнически общности, за почистването на знаци и надписи на омразата на публични места в града. През 2019 г. 7 училища се включиха в инициативата на Столичната община чрез Столичен инспекторат за почистване на сградите от графити.

Важно е да се направи ясна граница между вандализъм и улично изкуство. Затова насърчихме добри практики като подкрепяме проекти на неправителствени организации. Партнираме с чуждите дипломатически представителства и множество различни организации, ключовите от които са днес тук. От две години провеждаме и „Поход на толерантността“ в памет на спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война.

Езикът на омразата разрушава самия морален фундамент на нашето общество. Непримиримостта към омразата е трудна задача. Омразата по-лесно се предава и понякога е по-гръмогласна. Но със силата на обединението, заедно в обща кауза за доброто, с мъдрост и постоянство, продължаваме доброто дело и неговата сила побеждава – в сърцата, в думите и в делата" – каза също кметът на София Йорданка Фандъкова.