Обратно Фандъкова в Деня на Независимостта: И днес трябва да останем смели, мъдри, заедно с цивилизования свят, с ясни послания и ценности

"Преди 114 години София е посрещнала новината за обявяване на Независимостта достойно. Днес благодаря на всички хора, които дойдоха на Паметника на независимостта, за да почетем този ден. Ден, който е в сърцето на всеки един от нас. Както се казва в прочутия Манифест „Свободна и независима България, достоен представител в цивилизования свят“ и днес ние трябва да останем смели, мъдри, заедно с цивилизования свят, с ясни послания и ценности. Радвам се, че София показва това." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която поднесе цветя на Паметника на независимостта в столицата.

Десетки граждани, родители с децата си почетоха тържествения ден. Венци и цветя бяха поднесени на Паметника на независимостта на България в столицата. На паметника на пл. „Княз Александър I” присъстваха председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, зам.-кметът на София по култура и образование Мирослав Боршош.

За значимостта на днешния ден слово произнесе историкът доц. д-р Йордан Ефтимов. В думите си доц. Ефтимов посочи: „Обявяването на Независимостта се извършва тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“ в град Търново, но нейният акт е манифестът, написан от министър-председателя Александър Малинов и подписан от княз Фердинанд I. Този документ започва с благодарност към освободителите на страната от игото през 1878 г., като не се пропускат и румънците, развива се като жест на нови приятелски отношения с бившия сюзерен, но най-важното – непрекъснато се позовава на „съчувствието на целия просветен свят“ и цели превръщането на българската държава в „равноправен член в семейството на цивилизованите народи“. Малинов и Фердинанд I настояват България да стане част от този просвещенски свят.“

Тържествени химни като „Шуми Марица“ изпълниха Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски.

Водеща на тържествената церемония бе актрисата Силвия Лулчева.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

 

 

 

Фотограф: Аделина Ангелова