Обратно Фандъкова: Столична община ще се включи активно в организацията за връщане на учениците в училище

"Столична община ще се включи активно в организацията за връщане на училище на учениците от София". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "За съжаление, все още има много неизвестни от страна на министерствата на здравеопазването и образованието, които и днес, когато заповедта на министъра влиза в сила, говорят без категорични срокове" – посочи още столичният кмет. 

Фандъкова припомни, че в София има 214 училища, в които се обучават над 47 хил. ученици от малките класове. "Организацията, която трябва да се направи с директорите, учителите и родителите, не е никак лесна, изисква време и затова е нужна яснота. За да не губим време и да помогнем на училищата, ние вече подготвяме организацията за доставката на тестовете до училищата." –  каза столичният кмет. –  Тяхната логистика ще се поеме от екипите на Аварийната дирекция на общината – те отговарят за взимането на тестовете от базата в Лозен и доставката до 24 разпределителни пункта, които ще организираме във всеки район заедно с районните кметове."

Столичният кмет Фандъкова е разговарала и с директора на ПУДООС за организация по събирането на медицинските отпадъци и указанията, които да изпратят на директорите. 

"София трябва да е готова, за да могат децата от първия възможен ден да се върнат на училище, – подчерта Фандъкова. – Затова работим в отлична координация с г-жа Кастрева, директор на Регионалното управление на образованието, и д-р Пенчев, директор на Столичната РЗИ. За мен най-важно е децата да са в училище, като на първо време говорим за децата от 1-и до 4-и клас, на които продължаващото отсъствие от училище, ще се отрази фатално. Тестовете са решение, защото ще бъдат още един филтър, което да гарантира безопасна среда. Призовавам екипите на МОН и МЗ максимално бързо да дадат повече информация за тестовете на родителите, така че максимален брой от тях да бъдат убедени и спокойно да пуснат децата си на училище. Съгласно правилата в момента децата ще се върнат в училище, при 50% желаещи, като за останалите вкъщи няма организация. Министърът на образованието признава, че учителят не може да работи едновременно присъствено и онлайн, а хибридно обучение може да се направи в много малко училища. Това на практика означава, че децата, които останат вкъщи, няма да бъдат обучавани, те ще разчитат на помощта на родителите. Това е притеснително и затова е необходимо спешно да има информация за родителите" – подчерта Фандъкова.