Обратно Фандъкова: Получихме одобрено задание за изработване на Специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт от РИОСВ

Получихме одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт от РИОСВ. Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на общината, че Княжевският лифт е законен строеж и възстановяването му се насърчава от действащия план на „Витоша“. Това е още една важна стъпка за възстановяване на Княжевския лифт, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

Категоричното становище на всички институции е, че промяна на Плана за управление на природния парк не е необходима, каквото дълго време беше настояването на собственика на лифта.

В последните седмици собственикът на лифта „Витоша ски“ многократно и публично обяви, че са готови в най-кратки срокове да започнат възстановяване на Княжевския лифт.

За да се случи това, собственикът трябва да внесе заданието и нужните документи за предварително съгласуване пред министъра на земеделието, храните и горите.

След това предварително съгласуване главният архитект ще може да внесе заданието в Столичен общински съвет.

Столична община продължава да работи и по двата варианта за възстановяване на лифта.

Първият е с изработване на Специализиран план, което е предложено от „Витоша ски“ в рамките на съществуващото трасе. И вторият – възстановяване като се използват местата на старите фундаменти. При този вариант не е нужно изработване на специализиран план и това го прави по-бърз. 

По инициатива на кмета Фандъкова преди десетина дни се проведе среща на всички институции, които имат отношение към възстановяването на Княжевския лифт. „Изяснили сме всички въпроси, които срещаха различни тълкувания през годините. Така сега на ход е собственикът „Витоша ски“, който реално да докаже заявката си за възстановяване на лифта“ – каза също кметът Фандъкова.

 

Фотограф: Аделина Ангелова