Обратно Фандъкова: Подобряването на качеството на въздуха и повече електронни услуги за гражданите са фокус на работата ни

 

"Екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са основен фокус, който интегрираме във всичките ни проекти." Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на годишната среща с посланиците на държавите с дипломатически мисии в България.  

„Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха в София. Затова и строителството на метрото е мой личен приоритет, чието разширение не допуснах да спира. През последните 2 г. пуснахме първите 12 км от новата III линия, а догодина продължаваме изграждането на още 3 км“ – каза Фандъкова. Тя акцентира върху модернизацията на градския транспорт със закупуване на електробуси с нулеви емисии. В София вече се движат 65 електробуса и се очакват още 52, както и 25 нови трамвая. „Целта ни е градският транспорт да бъде комфортен и удобен за хората. Затова започнахме първо с новите превозни средства, а вече сме готови и с нова електронна система за таксуване – допълни Фандъкова. – Буферните паркинги са друга стъпка, която дава възможност на гражданите да не използват колите си за пътувания в центъра на града. Тази година открихме 3 нови буферни паркинга, а вече работи и програма за изграждане на паркинги в кварталите“ – обясни кметът на София. Разширяването на Южната дъга и участъци от третия градски ринг помагат за облекчаване на трафика в града.

Столична община започна безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на домакинства с екологични отоплителни уреди. „Това е първата такава програма, насочена към един от източниците на замърсяване на въздуха. Над 5000 семейства вече са с подписани договори, а още 1100 заявиха желание през тази година“ – уточни кметът.

„Запазването на финансовата стабилност на общината беше най-важната ни задача в кризата, която породи КОВИД-19 и ограничителните мерки. Това не беше лесна задача, но се справихме. Днес София има най-високия кредитен рейтинг за България“ – каза Фандъкова. Тя подчерта, че от декември София е част от системата на държавните финанси и основна част от общинските средства са в БНБ, което гарантира стабилност и повече прозрачност. „Голямото предизвикателство пред града сега са покачващите се цени на природния газ и електричеството. От една страна, общината вече плаща в пъти увеличени сметки за улично осветление и за градския транспорт. А от друга, се нуждаем от стабилно решение за сметките за топлинна енергия – както за „Топлофикация София“, така и за столичани. По тези теми всички общини се нуждаем от подкрепата на държавата и ясен механизъм за навременни компенсации“ – каза Фандъкова.    

Кметът Йорданка Фандъкова благодари на представителите на дипломатическите мисии за сътрудничеството и подкрепата, която оказват на столицата.  „Получихме огромна подкрепа по една от най-важните теми за града от посолството на САЩ и лично на  посланика  Н. Пр. Херо Мустафа. Със средства, осигурени от правителството на САЩ,  бе изготвен анализ за оздравяване на „Топлофикация“. Задно с посолството на Франция и фондация „Конрад Аденауер“ преди дни проведохме важна конференция за развитието на зелените пространства" – каза още Фандъкова. Столичната община е получила съдействие от посолството на Германия за Центъра за съвременно изкуство „Топлоцентрала“, а с посолството на Нидерландия общината продължава проект, свързан с уличните артисти. Кметът припомни, че заедно с посолството на Израел София подготвя Дни на Тел Авив в София и Дни на София в Тел Авив и им благодари за инициативите против антисемитизма и езика на омразата. От  посолствата на Великобритания, Испания и Швеция Столичната община получава подкрепа в сферата на екологията и мобилността. Фандъкова благодари и на Грузия за това, че тази година в Тбилиси бе именувана градина на името на София.  Кметът отправи благодарност към всички посолства, с които София работи за културно сътрудничество.