Обратно Фандъкова: Градският транспорт на София трябва да бъде справедливо компенсиран за загубите от пандемията

"Градският транспорт на София трябва да бъде справедливо компенсиран за загубите от пандемията, като се отчете обществената му значимост и големият брой пътници, които обслужва всекидневно. Това беше настояването ми пред министъра на транспорта г-н Христо Алексиев и екипа на министерството, които днес започнаха разговорите за определяне на механизма за компенсиране на автобусните превозвачи с отпуснатите 40 млн. лв. от държавния бюджет." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след проведената днес среща в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

"Общинските транспортни дружества за пръв път ще имат възможност да участват в механизма за компенсиране от държавата. Затова съм благодарна на министър Алексиев, че включи Националното сдружение на общините в разговорите за определяне на условията и размера на подкрепата" – каза също Фандъкова.

"Спадът на пътниците в градския транспорт на София е над 25% спрямо нивата от 2019 г., което води до огромен спад на приходите. До този момент Столична община успя със собствени средства да запази транспортното обслужване в обем и качество, които отговарят на противоепидемичните мерки. Средствата, които сме осигурили от общинския бюджет, са 150 млн. лв., но на този етап се нуждаем от подкрепата на държавата, за да продължим да изпълняваме транспортната задача, без съществени намаления.

По време на срещата кметът на София Фандъкова обърна внимание на факта, че в актуализацията на държавния бюджет не са предвидени средства за метрото и електротранспорта, чиито загуби се увеличават както заради спада на пътниците, така и заради голямото покачване на цената на електрическата енергия.

2,4 пъти са увеличени разходите за електроенергия за линиите на метрото и затова подготвяме писмо до министър-председателя и министъра на финансите, с което ще настояваме за компенсации за общинските дружества „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“.