Обратно Фандъкова: Единението в трудностите не обезличава, а ни прави по-силни и по-уверени в посоката

Софиянци очакват от всички нас в тази зала да решаваме проблеми – да градим и създаваме с надежда и вяра в развитието на София, с любов към хората и с разум и мъдрост в решенията ни

"Честит празник на града, за който работим и на който посвещаваме енергията и времето си. Зная, че всяко усилие за София си струва. В дни на противопоставяне, се оказа, че за мнозина е трудно да изберат страната на софиянци, на тези, които са им дали гласа и доверието си." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в изказването си пред Столичния общински съвет днес на тържествена сесия, на която бяха връчени отличията "Почетен гражданин на София" и "Почетна значка на Столична община".

В думите си Фандъкова каза: „Политиците виреят лесно в среда на взаимни обвинения. Този климат дава популярност и бърза слава. За града ни обаче времената на делене раждат безвремие и застой. В последната година минахме през такова време, в което подкрепата за градежа отстъпваше пред неясни партийни сметки.

Много пъти от политици, избрани от софиянци, чухме фразите „София не заслужава“ и  „цяла България няма да плаща сметката на софиянци“.

Искам да го кажа отново и на днешния ден – София заслужава, заслужава отговорност и решителност. София плаща сметките си сама и не иска подаяния, а малка част от това, което градът и софиянци изработват и допринасят за цялата държава. За съжаление, меките килими в парламента и партийните централи бързо карат някои политици да забравят ходенето по улиците в живия живот.

Нашата обща задача е да защитаваме проектите на София. Това никога не е лесно, но винаги си струва. Защото това са проекти, които правят по-добър живота на милион и половина български граждани.

Градският транспорт на 1,5 млн. души заслужава подкрепа. Отоплението на 1 млн. българи заслужава подкрепа. За 12 месеца цената на природния газ беше увеличена 7 пъти. Това не е обикновено повишение, това е исторически рекорд. Да се нарече това софийски проблем е лесно, безотговорно и невярно.

Живеем във време на изпитания и аз се радвам, че в Столичния общински съвет, по някои от важните за града ни решения, успяваме да се обединим и да вървим напред. Единението в трудностите не обезличава, а ни прави по-силни и по-уверени в посоката.

Софиянци очакват от всички нас в тази зала да решаваме проблеми – да градим и създаваме с надежда и вяра в развитието на София, с любов към хората и с разум и мъдрост в решенията ни.

Нека вярата, надеждата и любовта бъдат наши съветници!

Пожелавам Ви здраве и успешна работа за доброто на София.

Честит празник!“ 

 

 

Фотограф: Аделина Ангелова