Обратно Фандъкова: Бюджет 2020 е изключително точно фокусиран върху инвестициите в кварталите и екологията

Бюджет 2020 на Столична община в размер 1,729 милиарда лева.

"Планираните собствени приходи на София за тази година са в размер на 789 млн. лв. или с 64,4 млн. лв. повече от миналата година. Поставили сме си амбициозна и реалистична цел да съберем почти 41 млн. лв. повече от данъци и 23,7 млн. лв. повече от управление на общинската собственост и такси.

С Бюджет 2020 гарантираме работата по два стратегически приоритета за София.  Първият, повече средства за инвестиции в кварталите, както за инфраструктура – улици, тротоари, детски градини, училища, така и по-добър градски транспорт с по-добро транспортно обслужване на гражданите. Вторият, подобряване на качеството на въздуха и озеленяване. За тези приоритети са насочени 80% от Бюджета и 95% от Инвестиционната програма на общината за 2020 г. Числата категорично показват, че Бюджет 2020 е изключително точно фокусиран върху инвестициите в кварталите и екологията." Това каза днес, 6 февруари 2020 г., кметът на София Йорданка Фандъкова на сесия на Столичния общински съвет, на която се приема Бюджета на града.

"За реализация на първия приоритет – инвестиции в кварталите, са заложени:

• 12 млн. лв. повече за ремонт на квартални улици, в това число и директното финансиране на ремонтните програми на кметовете на райони по техни предложения.

• над 63 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и училища от бюджета на общината и подготвени допълнително обекти за 40 млн. лв., за които ще кандидатстваме за финансиране от държавния бюджет.

• 21,5 млн. лв. повече за подобряване на градския транспорт и увеличаваме задачата на транспортните дружества с почти 2 млн. километра на година. Това включва пускането на третата линия на метрото с 430 хил. километра повече,  подобряване на разписанията на част от градските линии и увеличение на заплатите на работещите в общинските транспортни дружества, с което поетапно да намаляваме недостига на шофьори, в което е и ключът за осигуряването на по-чест и бърз градски транспорт.

Важно е да подчертаем, че с Бюджет 2020 осигуряваме повече средства за увеличение на заплатите на медицинските сестри в училищата и детските градини, на социалните работници, на учителите и на работещите в общинските театри и културни институти. Това са хора, на които разчитаме за нормалното функциониране на града и грижата за децата и най-уязвимите граждани. 

Тази година Капиталовата програма на София е 479 млн. лв. Над 60% от тях са средствата, които сме защитили от европейски програми. И с тях продължаваме да удвояваме всеки лев от данъците на софиянци с безвъзмездни европейски средства. Тъй като слушах много спекулации за по-малкия размер на Капиталовата програма тази година спрямо предходни,  ще обясня точно на какво се дължи. Първо, на завършването на най-големите обекти, финансирани с евросредства, и завършване на разплащанията за тях. И второ, на по-малкия размер на заемите, които общината ползва – 127 млн. лв. по-малко в сравнение с тези, преди 5 години. На този фон обаче успяваме да увеличим с почти 10 млн. лв. собствените средства в Инвестиционната програма на София.

Най-големият обект, който тази година предстои да пуснем на няколко етапа, е третата линия на метрото. Това е проектът, с който продължаваме промяната на нова част от кварталите в София – „Подуяне“, „Хаджи Димитър“, „Оборище“, „Красно село“, „Овча купел“, „Горна баня“. Казвам го заради мантрата, че общината не инвестира в кварталите. Всяка инвестиция е инвестиция в кварталите и манипулацията, че големите обекти са някъде другаде и се правят по някакъв друг начин, е удобна за политически мантри, но е далеч от реалния живот" – каза Фандъкова.

Кметът посочи също, че "вече е обявена процедурата за продължаване на метрото към „Левски“ и предстои да бъде обявена тази – за разширението към „Слатина“. С това нови квартали – „Левски“, „Сухата река“, „Слатина“ и „Гео Милев“– в следващите години ще получат най-голяма част от финансирането. Вече подадохме заявлението  за финансиране за следващия програмен период в размер на 390 млн. евро. Изготвен е регулационния план и предстои обявяването му от район „Слатина“ и се надявам, че заедно с кмета на „Слатина“ ще работим активно за реализацията на този проект.

Над 203 млн. лв. са средствата, които ще инвестираме в довършването на третата линия на метрото и закупуване на нови тролеи, трамваи и електрически автобуси, с които да организираме довеждащ транспорт от кварталите до спирки на метрото.

• Продължаваме и основните ремонти и изграждането на големите инфраструктурни обекти. Ключови за тази и следващите 1 – 2 години за мен лично и, убедена съм, и за много от вас, са разширението на бул. „Филип Кутев“ и изграждането на бул. „Тодор Каблешков“ – ключови обекти от вътрешния ринг на София, с които ще успеем да намалим транзитния трафик.

• Пробивът на бул. „Петър Дертлиев“ към "Софийския околовръстен път" (район „Люлин“) и Източна тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента (районите „Подуяне“ и „Кремиковци“). Изграждането на връзките с "Околовръстния път" и вътрешния ринг са ключов приоритет за намаляване на трафика и подобряване на качеството на въздуха.

Предвижда се проектирането на останалите връзки – продължението на бул. „Рожен“ до "Околовръстен път", връзката на бул. „Копенхаген“ и ул. „Самоковско шосе“, продължението на Източна тангента, обвързване на „Овча купел“ от бул. „Президент Линкълн“ до ул. „Суходолска“, обвързване на индустриалната зона на „Нови Искър“ с "Околовръстния път" и нова връзка на кв. „Горубляне“ с "Околовръстния път". По тези проекти вече работим и предстои да се свърши много работа заедно с кметовете на райони.

Всички тези обекти са стратегически за София и се надявам, че ще намерим сили да действаме обединено и целенасочено. Общо над 172 млн. лв. планираме за изграждане и ремонт на улици и булеварди, което е с 50 млн. лв. повече спрямо 2019 г. Голяма част от тези средства се насочват към квартални улици – спекулация е да се коментират само директните средства за големите обекти, които се виждат в бюджета. Очаквам програмите на кметовете на райони, защото не финансираме списъци, а финансираме подготвени проекти.

42 млн. лв. са капиталовите разходи за възстановяване на паркове, озеленяване, управление на отпадъците и чистота на въздуха. Отделно от това увеличаваме с 2 млн. лв. средствата за залесяване и озеленяване. Възложила съм разработването на нова програма за засаждане на дървета в кварталите. Опитът ни с Програмите „Зелена София“ и „Новата гора на София“, „Моето зелено училище/детска градина“ показа, че много от софиянци искат да допринеса с лични усилия и участие в залесяването. Това е кауза, която обединява всички софиянци. Имам уверение и на бизнеса, че ще се включат с предоставяне на дървета. Подготвя се карта с конкретни места във всички райони, на които заедно с гражданите да засаждаме нови дървета. По този начин София ще се включи активно и в инициативата на ООН за повече дървета в градовете, в която вече заявихме участие.

63 млн. лв. са планираните инвестиции в строителството на 13 детски градини, 2 ясли, 6 училищни сгради и основни ремонти на 25 училища и детски градини. Допълнително ще представим и програмата за финансиране  от държавния бюджет в общ размер от 70 млн. лв.

В сферата на културата планираме да завършим реконструкцията на минералната баня в Банкя и да започнем реставрация на баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Важно е да съхраним и второто крило на Централна минерална баня. Затова предложих на арх. Здравков изработването на концепция с различни варианти за функциите на сградата, които да обсъдим с гражданите и да вземем отговорно решение.  Продължаваме програмата за опазване на сгради – паметници на културата и започваме строителството на Център за съвременно изкуство „Топлоцентрала“ до НДК.

Запознах се с предложенията на всички политически групи в Общинския съвет за бюджета. За мен лично е важно, че всички те препотвърждават приоритетите, по които работим – инвестиции в кварталите, развитие на градския транспорт,  озеленяване, образование и спорт, дигитализация" – каза кметът Фандъкова.

"По време на приключилата скоро изборна кампания постоянно слушах (и то от хора, които днес са в тази зала), че бюджета на София е прекалено голям и с него може да се свърши всичко. Към днешна дата обаче от предложенията, които сега прочетох се оказа, че явно бюджетът не е чак толкова голям, защото всички предложения за нови разходи се мотивират с допълнително завишение на приходите."

Кметът се обърна към съветниците с думите, че "средства, които не съществуват, могат да бъдат обещани и дори могат да бъдат изхарчени, но това означава създаване на огромни финансови дупки и дефицит в бюджета на София. Нещо, което за 10 години, никога не допуснах. И подчертавам, че за тези 10 години гарантирахме постоянен ръст на приходите, но реални приходи, реални пари в бюджета, а не обещания от типа „дайте да дадем“.  Само за последните 8 години осигурихме 250 млн. лв. повече собствени приходи – но това са защитени, събрани и инвестирани средства. Когато преди месец гласувахме по-високите ставки за замърсяващите и мощни автомобили и придобиването на имущество, част от Вас отказаха  тези допълнителни приходи и не подкрепиха промяната. Днес виждам, че предлагате да изхарчим почти двойно повече приходи от тези, които очакваме допълнително да съберем. Приемам това като обикновен популизъм, който за съжаление в наши дни е изключително модерен.

Приоритетите, по които работим, не са предмети за търг в аукционна къща, за която един е готов да даде 24 млн. лв. повече, а следващият – 53 млн. Наддаването с публичните пари не решава, а създава проблеми. Категорично не подкрепям и предложението за продажба на 20% от капитала на „Софийски имоти“. Този филм софиянци вече сме го гледали. През 90-те години „Софийски имоти“ е управлявало много от най-хубавите сгради и терени в София. Когато преди години се заехме да направим списък на имотите, които дружеството има, се оказа, че огромна част от тях отдавна са станали частни. Други, като къпалнята „Мария-Луиза“ и Летния театър, общината реално е загубила, като  е вкарала в капитала на смесени търговски дружества с частни компании. Да, и това вероятно е станало с добрите намерения на Ваши колеги съветници и под предлог за повече приходи и инвестиции за хората. Разбира се, ако предложението е просто повод да не се подкрепи бюджета, го разбирам, но мисля, че не се нуждаете от такъв.

Проектът за бюджет, който предлагаме, е реалистичен от гледна точка на приходите, които имаме, и ясно фокусиран върху приоритетите, по които работим. С последните промени, които бяха направени в комисии, осигуряваме допълнителни средства за озеленяване и залесяване, за придобиване на земя, за градския транспорт и дигитализация. Това са задачи, които бяха посочени и в предложенията на всички политически сили. Затова се надявам, че ще подкрепите предложението за бюджет за 2020-а година" – каза също Фандъкова.