Обратно Два варианта за възстановяване на Княжевски лифт бяха обсъдени на среща в Столичната община

Кметът на София Фандъкова и министрите на околната среда и водите Емил Димитров и на земеделието, храните и горите Десислава Танева обсъдиха варианти за възстановяване на Княжевския лифт. На срещата присъстваха и представители на Министерството на спорта, главният архитект на София Здравко Здравков, председателят на СОС Елен Герджиков, общински съветници и експерти.  Работната среща се проведе по инициатива на столичния кмет.

По време на разговорите  бяха обсъдени два варианта за възстановяване на Княжевския лифт и двата без да е нужна промяна на Плана за управление на Витоша.

"За мен лично възстановяването на Княжевския лифт в обозрими срокове е приоритетна задача – каза кметът на София след срещата. – Първият вариант, по който ние с главния архитект на София арх. Здравков работим, е възстановяване на лифта като се използват съществуващите фундаменти. Това е най-бързият вариант. При него не е необходимо нито изработване на специализиран подробен план, нито промяна в плана за управление на парка – посочи още Фандъкова. – Вторият вариант е възстановяване на лифта с промяна на местата на някои от стълбовете, което е предложението на собственика на „Витоша ски“. Този вариант изисква изработване на специализиран подробен план, чиято процедура реалистично би отнела около 2 години" – подчерта столичният кмет.

Тя припомни още, че "първият вариант, по който общината работи в последната година, спестява минимум 2 години на софиянци. Убедени сме, че ново модерно съоръжение може да стъпи на съществуващите фундаменти,. Това е мнението на експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия и на чуждестранни компании, за което поискахме и независима експертиза.

Надявам се, че собственикът на лифта ще е съпричастен към усилията ни, така че да докаже заявлението си, че иска да възстанови Княжевския лифт –  подчерта  столичният кмет. – Общото ни мнение е, че възстановяването и на Княжевския, и на Драгалевския лифт е възможно без изменение на плана на парка. Изменението ще е задължително, ако се иска удължаване на лифтовете. Всички, които следят темата, знаят, че това би отнело години, докато софиянци се нуждаят от работещи решения в кратък срок. Уверена съм, че възстановяването на Княжевския лифт може да се случи в обозрим срок, с което и собственикът му би доказал на практика своята ангажираност."