Обратно Десислава Билева: Започна подмяната на старите печки на твърдо битово гориво с нови екологични отоплителни устройства


"От 27 септември започна поставянето на нови отоплителни устройства на пелети, с които ще бъдат подменени стари печки на твърдо гориво. Предвижда се да бъдат монтирани 312 нови пелетни уреди в район "Панчарево", като само тази седмица ще бъдат инсталирани 32 нови отоплителни устройства." Това каза днес заместник-кметът на София по направление "Екология" Десислава Билева, която провери поставянето на отоплителен уред на пелети в с. Железница, район "Панчарево".

"Отоплителните уреди се монтират по Програма „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г."

Подписаните договори по Програмата към началото на октомври 2021 г. са общо 4897. От тях най-много са желаещите за пелетни устройства – 57,3%, следват климатици – 35,2% и на газ 7,37%.

В Железница и Бистрица към момента са монтирани общо 33 нови устройства за отопление на пелети.

В Лозенец е извършен монтаж на два отоплителни уреди със захранване на природен газ. Този месец предстои монтирането на нови устройства за отопление на газ и в районите "Банкя", "Връбница", "Илинден", "Красна поляна", "Кремиковци", "Нови Искър", "Овча купел", "Подуяне" и "Сердика".

Фирмите, с които имаме сключени договори, посещават всяко домакинство на място и извършват поставянето на новите устройства по график.

Все още има възможности за включване в Програмата за подмяна на старите отоплителни уреди с нови екологични" – заяви зам.-кметът Билева.

Възможност да го направят имат всички желаещи семейства, които използват за отопление стари печки на твърдо битово гориво. Необходимо е домакинствата да подадат заявление в районната администрация.

Предстои да започне поставянето на нови устройства и в районите "Подуяне", "Сердика", "Студентски" и "Триадица".

 

Фотограф: Аделина Ангелова