Обратно Десетки театрални представления, танцови спектакли, концерти, изложби и още много други събития с подкрепа по Програма „Култура“ на Столична община

Рекорден брой идейни предложения постъпиха в тазгодишната сесия на Столична програма „Култура“. В десетте направления на Програмата финансова подкрепа в общ размер на близо 1,4 млн. лв. ще получат 141 проекта. Столична община запази в условията на криза бюджета и това е важна част от политиката на екипа на кмета Фандъкова за развитие на културата.

Сред проектите има близо 50 театрални представления, 20 танцови спектакъла, близо 30 концерта и 16 изложби. Столичната община ще финансира и създаването на 85 филма – документални и късометражни, 14 книги и фотоалбуми, 15 фестивала и конкурса, над 30 обучителни събития, дискусии и уоркшопи. Сред подкрепените проекти са и различни проучвания и изследвания, както и провеждането на резидентски програми. Част от проектите са насочени към достигането на изкуствата до децата и учениците, специално внимание е обърнато на адаптацията на събития за хора с увреждания. Културните организации са съобразили предложенията си с пандемичната ситуация и голяма част от събитията имат дигитални или хибридни варианти. Много концерти и изложби ще се проведат на открито.

До 3 май се приемат предложения в направление „Мобилност“, по което се подкрепя участието на културни оператори, отделни автори и артисти във фестивали, събития и инициативи в страната и чужбина, на които да представят своята дейност и да изградят национални и международни партньорства. При подобряване на пандемичната ситуация Творческият съвет на Столична програма "Култура" може да предложи и втора сесия на направление "Мобилност". Сроковете за нея ще бъдат определени допълнително, а предвиденият бюджет за двете сесии е в размер на 55 000 лв.