Обратно Банката за майчина кърма отбелязва Световния ден на дарителството на майчина кърма

 

На 19 май се отбелязва Световният ден на дарителството на майчина кърма. По този повод от 14:00 часа на 19 май  Банка за майчина кърма организира  събитие, на което ще присъстват бивши и настоящи дарителки на кърма, както и родители на деца, получаващи кърма от банката. Поканени са също медицински специалисти, лекари, главни акушерки на АГ болници и отделения.

По време на събитието ще разкажат за 30-годишната история на Банката за кърма, за включването в инициативата на ЕМВА с мотото: "Всяко дарение има история".

Събраната от донори кърма се предоставя безплатно на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени заболявания, както и на новородени, чиито майки са болни от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и психически заболявания.

В банката има Отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма, Отделение по пастьоризация и лиофилизация, и Лаборатории по микробиология и биохимия. Медицинският персонал е специализиран – лаборанти, микробиолози, лекари.

Преди няколко години Столичната община ремонтира сградата на банката и закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат "Милкоскен", калибриран за изследване биохимичните показатели на майчината кърма.