Обратно Аварийните екипи отводниха 49 завирени пространства, 39 мазета, приземни етажи и дворове

"За последните 4 дни екипите ни отводниха 49 завирени пространства, 39 мазета, приземни етажи и дворове". Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи актуална информация пред Столичния общински съвет за нивата на реките след обилните валежи в последните дни, както и за действията, които са предприети за предотвратяване на щетите от наводнения в някои софийски райони.

Кметът Фандъкова посочи, че "първата ни задача беше да не допуснем риск за живота и здравето на хората, с която се справихме, а втората, по която работим сега, да помогнем на пострадалите. И днес продължава работата на комисиите в районите.

Вчера започна описване на щетите, което ще продължи в следващите дни.

Случилото се ни показа за пореден път, че превенцията е изключително важна – посочи още Фандъкова. – Всяка година Столична община почиства средно по 100 км речни корита, ежегодно 500 м зони на язовирите, работи се и за изграждане на речни диги. Всеки лев инвестиции в превенция се връща двойно при ликвидацията на щетите, а според специалистите – 4-кратно. Изключително важни са и инвестициите в хора и специализирано оборудване и техника, което правим" – каза също кметът Фандъкова.

Кметът на София благодари на "Аварийната дирекция" с ръководител Красимир Димитров, който продължава да е на терен с неговите екипи – 39 служители продължават да са на терен заедно с 15 доброволци от нашето формирование, екипите на кметовете на районите "Нови Искър", "Надежда" и "Връбница", на г-н Гетов, директор на Столичната пожарна и екипите му, на директора на „Напоителни системи“ г-жа Снежина Динева и на екипите на „Софийска вода“.