Обратно Архитекти от Италия, Франция, Русия и България продължават във втората фаза на конкурса за нов облик на площад "Св. Неделя"

Приключи работата на журито в първия етап от Международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад "Св. Неделя" в историческия център на София.

Определени са седемте участнии, на които Столична община ще изпрати покани да разработят идейни проекти:

  • Консорциум: OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ) с членове на консорциума: One Works, Maofficina, Сracknell
  • Студио "Паола Вигано"
  • "Конкурент – 90" ЕООД
  • Студио "Вилмот"
  • Студио "Фуксас"
  • Обединение AI Architects LLD, CLAB Architettura, Юрий Шередега, Дина Дридзе, Евгений Ширинян
  • Обединение "ДжиТиЕрЕф & Студио Морфе" с участници в обединението: Студио "Морфе" и "Джовани Тортели Роберто Фрасони Аркитети".

Конкурсът се провежда от международно жури, в което участваха арх. Борислав Игнатов и доц. Йорданка Кандулкова – представители на Камарата на българските архитекти, арх. Григор Дойчинов – представител на Съюза на архитектите в България, арх. Сергей Кузнецов – главен архитект на Москва, арх. Марлена Хапах – главен архитект на Варшава, арх. Йони Бабоци – директор на департамента по териториално планиране и градско развитие на Тирана, арх. Мартин Аарц от Ротердам, арх. Сотирис Цолус от Атина, работещ в Дубай, арх. Галина Тачиева, която работи в САЩ, представителите на Регионален исторически музей – София – д-р Венета Ханджийска, инж. Борис Чилев и арх. Валентина Върбанова, арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Мария Маханджиева – юрист от направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Председател на журито беше г-жа Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към Столичен общински съвет.

Столична община ще уведоми всички участници в конкурса за решението на журито и след изтичане на срока за обжалване ще покани избраните седем колектива да представят идейни проекти. Очаква се в края на ноември да бъде избран победителят, на когото Столична община ще възложи изработването на проектите за обновяване на площада.