Обратно Японската градина в Столичния зоопарк е възстановена

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Н. Пр. Нарахира Хироши, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България, присъстваха на откриването на възстановената японска градина в Столичния зоопарк. На събитието присъстваха още г-н Тодор Кесимов, управител на „Такеда България“ ЕООД, зам.-кметът Десислава Билева и директорът на Столичния зоопарк Добромир Бориславов.

„Зоологическата градина има традиции във взаимоотношенията със своите дарители и осиновители, те стават  приятели на Зоопарка, а грижата за животните и средата се превръща в кауза – каза кметът на София при откриването на обновеното пространство.  – Японската градина е символ на хармония и взаимоотношения с природата, създава спокойствие, уют и хармония с околната среда“ – посочи още кметът.  

Японската градина в Столичния зоопарк е създадена през 2006 – 2008 г. от японския доброволец и ландшафтен архитект Суемацу Торо и е единствената общественодостъпна японска градина в София. Тя бе обновена с финансовата подкрепа на фирма “Такеда България” ЕООД. Екипът на ландшафните архитекти братя Папунджиеви се погрижи това бижу на Зоопарка да бъде още по-красиво и по-колоритно отпреди. Следвайки оригиналния проект на създателя ѝ, те обновиха аранжировката, засадиха нови растения, характерни за този тип градини, и вдъхнаха нов живот на градината.