Обратно 8 млади хореографи ще участват в първата Творческа лаборатория "Хелиос" в София

 

 Вече са определени участниците в първото издание на Творческа лаборатория „Хелиос“, която ще се състои в София от 15 до 25 юни 2022 г.  Журито на проекта избра 8 участници от всички кандидатствали. Сред тях има танцьори и хореографи от оперите в София и Стара Загора, АТОМ Театър и балет „Арабеск“. Имената на хората, които ще се включат в първото издание на „Хелиос“, са публикувани на сайта на проекта https://helios-sofia.eu/

Уникалната за България програма за млади хореографи е организирана от Столичната община чрез Асоциацията за развитие на София и Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон Dance ICONS, Inc.

Името на проекта – „Хелиос“ – е абревиатура на Хореографска експериментална лаборатория и иновативна образователна сцена. Творческата лаборатория ще се проведе в „Топлоцентрала“, като участниците ще имат ежедневни занимания, включващи лекции по Теория на хореографията и Творческа лаборатория за експериментиране и композиция на танца. Всеки ден ще завършва с представяне и обсъждане на движенческия материал.

Създадените по време на „Хелиос“ кратки творби ще бъдат представени пред публика в последния ден от Творческата лаборатория – 25 юни.