Назад

700 договора за подмяна на отоплителните уреди са подписани в София до момента

Подаването на документи продължава

Близо 700 договора за подмяна на старите отоплителни уреди с нови по-екологични са подписани до момента."" Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети район „Витоша“ и подписа стотния договор за района със семейство Мариела и Орлин Томови от кв. „Княжево“. Те споделиха с кмета Фандъкова, че живеят в къща и към момента се отопляват на дърва. Научили са за възможността да сменят печката си на твърдо гориво с отоплителен уред на пелети от кампанията на Столичната община. На  решението им е повлиял и синът им, който завършва специалност „Екология и опазване на околната среда “ в Лесотехническия университет.

"Важно е повече хора да се възползват от средствата, които успяхме да защитим, и да сменят старите си отоплителни уреди, – каза кметът Фандъкова и посочи, че – програмата продължава и столичани могат да се включат във втория етап. Това е решението всички ние да имаме по-чист въздух " – посочи още столичният кмет.  

"Одобрените до момента домакинства са 5506,  а подписването на договорите започна на  24 март. Най-много кандидати има от районите „Кремиковци“, „Панчарево“ и „Нови Искър“ – каза  зам.-кметът Десислава Билева. С цел избягване на струпването на хора и спазване на епидемичните мерки договорите се подписват поетапно по предварително изготвен график на ул. „Кракра“ и в районните администрации.  Най-голям интерес има към подмяната на старите печки с  климатици и радиатори. Заявени са 5 047 броя климатици, 3121 пелетни камини и печки, 469 газови отоплитени уреда и над 6 512 радиатора.

Приемането на формуляри продължава и към момента във втората фаза на проекта до момента са кандидатствали 422 домакинства.

Подмяната на отоплителните уреди се извършва по Проект № BG16M10P002-5.003.0001-С01 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез подмяна на отоплителни  устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г.“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд и от националния бюджет на Република България.