Обратно 5 МБАЛ с кампания за безплатни очни прегледи на диабетно болни

Директорът на общинската 5 МБАЛ д-р Борил Петров и зам.-кметът на София Дончо Барбалов днес обявиха началото на кампания за безплатна профилактика на пациенти с диабет. От утре до края на месец ноември в болницата ще се извършват безплатни прегледи, за които трябва предварително записване. Телефоните ще бъдат качени на електронната страница на 5 МБАЛ.

Целта на кампанията е превенция на усложненията от болестта, която засяга 10% от населението на София. Такава, например, е диабетната ретинопатия (б.р. – слепота). Това е много често усложнение, което силно намалява качеството на живот на пациентите.

Апаратурата, с която ще се правят очните прегледи, е част от медицинската техника, за която през последните 4 години Столична община е инвестирала близо 900 хил. лв. Само през тази година СО е закупила за Пета МБАЛ апаратура за над 380 000 лева. В това число: апарати за гастроскопия, колоноскопия и ендоскопия. Осигурени са нови аспиратори и тъканен процесор за патологичното отделение, който повишава в пъти точността при диагностика. Лечебното заведение вече разполага и с нова апаратура за лапароскопска хирургия. Тя улеснява работата на специалистите и дава възможност за по-бързо възстановяване на пациентите. Модерната апаратура е удобна за хирурзите и щадяща за пациентите, тъй като дава възможност да се правят по-малки разрези при операции.

В болницата в момента работят и се обучават 50 млади лекари специализанти. "Добрите условия за обучение и работа са сред начините да можем да задържим младите медицински специалисти в общинските лечебни заведения. Това е една от целите на Столична община – качествено здравеопазване за пациентите, съвременна апаратура и добри условия за работа на медиците" – подчерта зам.-кметът Барбалов.