Назад

„Свето Благовещение“ е новият храм на София

Днес на Благовещение, 25 март, осветиха новоизградения храм „Свето Благовещение“ в ж.к. “Дружба“. На литургията, която се извърши с водосвет за храмовия празник, присъства кметът на София Йорданка Фандъкова. Присъстваха и зам.-кметът по екология Десислава Билева, кметът на район "Искър" Ивайло Цеков, граждани от района.

Храмът "Свето Благовещение" е построен със средства на дарители, както и финасиране от държавния бюджет и на Столична община.

През 2012 г. заради необходимостта от по-голям храм започва строежът на църковната сграда. В непосредствена близост до нея е старият храм „Св. пророк Илия“, построен и осветен през 1995 г. в чест на великия старозаветен пророк Илия.

В края на 2020 г. от правителството са отпуснати 100 000 лв. Направен е нов иконостас с оборудване.

Столична община подпомага строежа на новия храм с финансови средства за изграждане на електрическата инсталация, за цялостното измазване на интериора, както и благоустрояване на външното пространство, за общо около 60 000 лв.

През последните години по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова Столична община изпълнява програма за изграждане и възстановяване на църкви и манастири. Сред храмовите сгради, възстановени и строени с подкрепа на тази програма, са ротондата „Свети Георги Победоносец", храмът "Успение Богородично" в кв. “Курило“, Арменската апостолическа църква „Света Богородица“ и  др.

 

Фотограф:  Аделина Ангелова