Обратно "Блок Кино 2021" от 23 до 27 август

„Блок Кино“ е независим проект на Сдружението за културни инициативи АС, който стартира през лятото на 2015 г. с отворени прожекции на нови български филми на открито в междублоковите пространства. "Блок Кино" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

„Блок Кино“ се завръща от 23 до 27 август в софийските квартали със селекция нови български филми. Прожекциите по традиция са със свободен вход, а киносалони са парковите пространства и училищни дворове на столицата. С малка, но силна филмова програма, тази година „Блок Кино“ се фокусира върху преоткриването на градската среда, която ни заобикаля ежедневно в нейното историческо, архитектурно и културно разнообразие. С помощта на творци от различни сфери, „Блок Кино“ ще се “разходи” из „Княжево“, „Гео Милев“ и „Младост“, за да ни разкаже техните скрити истории за филми, хора и квартали.


Програмата

На 23 август, петък от 20:45 ч., „Блок Кино“ гостува за 6-та година на квартал „Княжево“, в двора на 26-то СОУ „Йордан Йовков" с черната комедия на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов – „Бащата". Филмът е носител на голямата награда „Кристален глобус“ от фестивала в Карлови Вари, показван e на фестивали по цял свят – Торонто, Лондон, Гоа, Валядолид, Триест и беше българското предложение за Оскар през 2020 година.

На 25 август, сряда – отново от 20:45 ч., „Блок Кино“ ще разпъне екран на зелените поляни на парк „Гео Милев“ в едноименния квартал с прожекция на един от най-успешните съвременни български филми за последните няколко години – „Ага" на Милко Лазаров. След като стана част от програмата на един от най-престижните европейски фестивали – Берлинале и спечели голямата награда на фестивала в Сараево, великолепният кинематографичен разказ за сибирския ловец на елени Нанук, съпругата му Седна и дъщеря им Ага, изгрява отново на екрана на "Блок Кино" за една чудесна лятна вечер под звездите.

На 27 август, петък от 20:45 ч., в парка на „Младост 3“ жителите и гостите на квартала ще гледат документалния филм на режисьора Андрей Паунов за един от най-известните съвременни артисти, роденият в България – Кристо – и работата му по впечатляващия проект “Плаващите кейове”.

Истории за хора, квартали и филми

„Блок Кино“ ще представи кварталите и филмите, в които гостуват прожекциите от програмата по един нов начин тази година, заедно с млади журналисти, филмови критици и фотографи. Част от дългосрочната визия на проекта е създаването на постоянни връзки между новото българско кино, неговите тематики, потенциалната му публика и споделената среда, която те обитават.

През август и септември, в блога и социалните канали на проекта, „Блок Кино“ ще се впусне в търсене на истории за хора, квартали и филми.

https://www.facebook.com/BlokKino