Обратно „Алея на спортната слава“ бе открита в Нови Искър

 

По този начин местните хора отдават заслуженото признание на 7 велики шампиони, достигнали до най-високия връх в спорта – световната титла или до общонационално признание. Кметът на София Йорданка Фандъкова лично поздрави присъстващите спортни легенди и инициаторите на идеята. "Гордеем се с вашите успехи. Вашият талант увлича и вдъхновява много деца и младежи, а благодарение на спортните успехи нашият град получи признанието Световна столица на спорта" – каза в обръщението си кметът Фандъкова.

Проектът "Алея на спортната слава на Нови Искър" включва седем постамента, върху всеки от които грее по една звезда – символ на високото спортно майсторството на личността, която тя представя. Сред заслужилите са световни шампиони в различни спортове: Кристина Свиленова (карате), Биляна Дудова и Борислав Величков (борба), Румен Димитров и Росен Димитров (самбо), Георги Божилов (гребане) и една футболна легенда – "Стратегът от Мировяне" Димитър Пенев, извел България до бронзовите медали на Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г.

Местните хора и районната администрация начело с кмета Даниела Райчева вярват, че благодарение на следващите спортни таланти "Алеята" ще се разрасне с нови постаменти и звезди. При всяка нова световна титла ще изгрява и нова звезда, с което ежедневно да напомня на всеки, който мине покрай нея, че живее в славен град, дал своя принос за историята на българския и световния спорт. 

Проектът бе реализиран със съдействието на Фондация „София – европейска столица на спорта“ и с подкрепата на общинския съветник Татяна Георгиева – председател на Комисията за децата, младежта и спорта към Столичен общински съвет. Спортистите поздравиха и общинските съветници Анатолий Илиев, Николай Стойнев и Симеон Колев. 

 

Фотограф: Георги Алексиев