Назад

Стартира Viber бот за борба срещу домашното насилие

Проектът е финансиран от Програма “Социални иновации” на Столична община
 

Чат бот във Viber за борба срещу домашното насилие в България е разработен по проект, финансиран по Програмата на Столична община „Социлни иновации“. Приложението е дело на Фондация “Бъдеще перфектно” и може да се намери под името “Силна".

Програмата "Социални иновации" е създадена по идея на кмета на София и цели подкрепа на иновативни проекти в социалната сфера. Тази година по нея са подкрепени 19 проекта, един от които е "Силна".

Абонатите на чат бота могат да се осведомят за своите права в случай, че пострадат от насилие, какви са конкретните стъпки за подаване на молба за защита и къде да потърсят спешна медицинска помощ на територията на Столична община.

“Силна” предоставя бърз достъп и контакти до денонощните телефонни линии и центрове в България за всички нуждаещи се от незабавна закрила.

Чат ботът  може да бъде открит на адрес: https://chats.viber.com/silna или като се потърси “Силна” в търсачката на Viber за Android, iOS или десктоп.

“Силна” предоставя и образователни материали за цикъла и формите на насилие, каква отговорност носи извършителят и какви действия би предприела полицията, след като бъде подаден сигнал за домашно насилие.

Проблемът с домашното насилие е особено изострен по време на пандемията от COVID-19. Сигналите за домашно насилие са достигнали до 80 на ден в първите два месеца след въвеждането на противоепидемичните мерки на 13 март 2020 г., по данни на Българския център за нестопанско право, посочват от Фондация “Бъдеще перфектно”.

“Далеч не всички случаи на домашно насилие се докладват на органите на реда или това се случва едва, когато има опасност за здравето и живота на пострадалите. Затова целим да помогнем на повече жени да защитят себе си преди да им се наложи да звънят на телефон 112. “Силна” образова жените за техните права и им вдъхва кураж, че могат да променят живота си към по-добро. Някои от тях се притесняват да разговарят със свои близки или да потърсят помощ по телефона. Тъй като ботът “Силна” е наличен денонощно във Viber, той представлява един дискретен канал за информация и комуникация” – посочва Андриан Георгиев, учредител на Фондация “Бъдеще перфектно”.