Обратно Мобилната библиотека „Библиобус“ гостува на Защитеното кафене към Дневен център „Светове“

В Деня на София, който тази година съвпадна с първия учебен ден, в Защитено кафене към Дневен център „Светове“ гостува „Библиобус“ – мобилният филиал на Столична библиотека.

Потребителите на Дневния център с радост посрещнаха богатия фонд, събрал над 1 200 тома от най-новите и интересни книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни български и чуждестранни автори. Получиха читателски карти и си взеха книги за вкъщи.

Ето какво споделиха част от младите хора с интелектуални затруднения:

Стиляна: „Хареса ми, че можах да си взема книга за вкъщи.“
Събина: „Много ми хареса "Библиобуса" и вътре имаше много книги.“
Мария: „Хареса ми, беше интересно преживяване.“
Дебора: „Имаше много книги!“
Бианка: „Много забавно – библиотека на колела!“

"Библиобусът" грабна вниманието и на много ученици и родители, които се сдобиха с безплатни едногодишни читателски карти като избраха Защитеното кафене за място на почерпка в празничния ден.

С кампанията „Книгите идват при вас“ Столичната библиотека насърчава нуждата от четене и учене през целия живот, подобрява качеството на образованието и нивото на грамотност на децата и подрастващите и подобрява достъпа до дигитални ресурси.

Дейността се реализира в рамките на проект „София – социално ангажиран град. Добри практики за социално включване на хората с интелектуални затруднения“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2018, в партньорство със Столична библиотека. Проектът цели социално включване и равнопоставеност на хората с увреждания и популяризиране на София като град, подкрепящ интеграцията на хората с интелектуални затруднения.