Назад

Лука Жайер: "Впечатлен съм от професионализма и качествата на хората, работещи в социалната сфера в София"

"Впечатлен съм от професионализма и качествата на хората, работещи в социалната сфера в София." Това каза на среща с кмета на София Йорданка Фандъкова президентът на социалния  икономически комитет Лука Жайер. По време на срещата Лука Жайер  запозна кмета с  добри европейски практики в социалната сфера. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство и подкрепа на каузи за солидарност и съпричастност.

В срещата взе участие  зам.-кметът Албена Атанасова.

Над 100 са социалните услуги, заедно с клубовете за пенсионерите, които Столичната община предоставя. По-голямата част от тях се управляват от неправителствени организации. Според столичния кмет Фандъкова развитието на социалната политика на общината има успех, именно защото  институцията използва капацитета на неправителствените организации. "Те са много опитни и имат добра експертиза" – посочи кметът. "Към общината работи Консултативен съвет, в които членуват 26 организации, които са изработили общи правила  за качество на социалните услуги. Столичната община е първата в страната, която има програма за Асистент за независим живот, с което подпомага хора, които искат да учат или да работят – припомни още Фандъкова. – Общината успя да закрие всичките седем домове от стар тип за настаняване на деца, лишени от родителски грижи, а на тяхно място грижата бе поета от приемни семейства и социални работници в центрове за настаняване от семеен тип. Те са изградени и се управляват с европейски средства." Кметът Фандъкова посочи като проблем все още ниското заплащане в сферата и недостига на социални работници.

Кметът на София връчи на Лука Жайер специална грамота за приноса му към утвърждаването на Столичната община като  положителен модел в инициативите за култура, солидарност и социални иновации на Европейската комисия.