Назад

В сградата на Столичната община се проведе работна среща по проект „Обединени градове за интелигентен растеж“ (Smarter Together)

В периода 01 – 03 октомври 2018 г. в рамките на проект „Обединени градове за интелигентен растеж“ (Smarter Together), финансиран по Програма за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ на Европейския съюз, се проведе работна среща за възможностите за интегриране на съвременни технологии и „интелигентни“ решения в град София.

Събитието беше открито от заместник-председателя на Столичния общински съвет – г-н Иван Велков, който приветства участниците, сред които представители на международните партньори от Лион, Мюнхен, Виена, Венеция и  Фраунхофер институт. От българска страна се присъединиха представители от различни общински структури, районни администрации, Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници, „Топлофикация София“ ЕАД, както и организации от публичния и неправителствения сектор.

По време на срещата се проведоха две дискусионни сесии с акцент върху енергийния мениджмънт и електромобилността. Работните панели бяха модерирани от международната асоциация „Енергийни градове“ (Energy cities), като всеки участник се включи в тема по избор.

Представителите на Лион, Мюнхен и Виена представиха използваните от тях технологии и решения за събиране, анализ и управление на данни – ключов фактор за развитието на „интелигентните“ градове.

София като домакин на мероприятието организира и посещение на реновирани детски градини, Центъра за управление на трафика и кратка обиколка на Витоша с електрически велосипеди.   

Срещата приключи с представяне на идеи за внедряване на интелигентни енергийни решения и на потенциални мерки в област електромобилност за развитието на София като модерен град.