Обратно 1 200 балона в памет на загубилите битката с рака на гърдата

1 200 розови балона в памет на жените, които всяка година губят битката с рака на гърдата, бяха пуснати днес пред НДК. 

Събитието е част от информационната и профилактична кампания за борба с това социалнозначимо заболяване, която стартира на 1 октомври. Целта е да се изпрати послание до всички жени, че от най-голямо значение в битката с болестта е установяването ѝ в начален стадий.  

За седма поредна година инициативата на общинската Първа АГ болница „Света София“ се осъществява с подкрепата на Столична община, Български форум на бизнес лидерите и НДК. През октомври специалисти от общо 10 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна и Стара Загора извършват безплатни прегледи за рак на гърдата. Между тях са и общинските Първа САГБАЛ „Св. София“, Първа МБАЛ и Пета МБАЛ.

Директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ д-р Гергана Коларова призова всички жени редовно да си правят профилактични прегледи. "Заболяването е лечимо, ако бъде открито рано. Такива примери има навсякъде около нас" – каза г-жа Йорданка Фандъкова. Тя напомни, че по нейна инициатива от 2015 г. насам Столична община има скрининг програма,  по която до момента са прегледани над 19 000 жени от София.

Според Нана Гладуиш от Фондация „Една от осем“ е наложително в България да има национална скринингова кампания, така че повече българки да имат шанс да се излекуват, ако открият навреме заболяването.