Назад

София е столица на 140 години и древен град с 8-хилядна история

Отбелязването на празника започна със света литургия, отслужена в базиликата "Света София".

„Преди 140 години на днешната дата Учредителното събрание избира София за столица на свободна България. Предложението на проф. Марин Дринов се приема с пълно единодушие. София е избрана, защото се намира в центъра на българските етнографски предели. Тя е на важните пътища от Западна Европа към Цариград и от Дунав към Македония – стратегическо място, което и днес е наше предимство.“ Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в приветствие във връзка с отбелязването на 140 години от обявяването на София за столица.

В думите си кметът посочи също: „София е избрана и защото е духовно средище. През 19. век  тук се намира едно от най-добре уредените училища, това на Сава Филаретов, което привлича ученици от Македония, Тракия и Северна България. 

София и днес е образователният център на България. От 2 училища през 1879 г. – днес те са 229 и 23 университета. 

Именно заради този духовен подем София заслужава да бъде двигателят на развитието, и не само административната, но и просветната столица на България.

Именно вие, образованите млади хора, които учите, мечтаете и откривате живота, правите този град – град с настояще, град столица. Всички тези големи компании, които отварят офиси тук, идват заради вас. 

Вашите смелост и хъс са бъдещето на този град и по един неусетен начин пишат неговата история.

Затова се обръщам към вас с молба: обичайте този град, защото той е ваш, вие го правите, променяте, строите, продължавате! 

Почти всичко, което виждате около себе си, е направено в последните 140 години – на пръв поглед много време, но всъщност 4 – 5 поколения оттогава. Изключително малко са тези градове, които за такъв кратък исторически период са постигнали такова бързо развитие. 

София е столица на 140 години и древен град с 8-хилядна история. 

Имаме късмета да живеем сред всички тези пластове история, дълга да се грижим за тях и да продължаваме завета на Григор Начович, които при избора на София за столица завещава: “Направете я красива”!"